Отидете към основна версия

3 204 5

Руски наемници крепят властта на Асад

  • сирия-
  • русия-
  • ислямисти-
  • даеш-
  • ислямска държава

В Русия са забранени частните военни формирования. Това не пречи на десетки руски наемници да заминават за Сирия, за да се бият за президента Башар Асад, разкрива в репортаж Скай нюз. Медията е интервюирала двама доброволци, които са разказали, че са заминали да се бият в Близкия изток с помощта на частната военна компания „Вагнер“. От техните разкази става ясно, че в арабската страна са загинали между 500 и 600 наемници.

В разследването на телевизията се посочва, че „Вагнер“ вербува руснаците в интернет, публикувайки обяви в сайтове и форуми с военна тематика.

Преди да заминат за чужбина наемниците преминават курс на обучение във военната база в селището Молкино в Кубан.

От частната компания приемат всякакви кандидати, дори и тези и които не са служили в армията и нямащи никакво понятие от оръжие. Те са били обучавани за два месеци, преди да бъдат изпратени в чужбина.

Заплатата била около 3000 британски лири на месец. Наемниците били превозени в Сирия чрез военни самолети. Официално нямало следа в документацията, че те са воювали в Сирия. Част от убитите са били кремирани преди да бъдат върнати в родината им. В част от документите пишело, че са загинали в Донбас, а в други – в автомобилна катастрофа.

Това е логично, защото част от контингента е имал натрупан боен опит в Донбас и Крим. Шансът да оцелееш е 50 на 50, разказва пред Скай нюз Дмитрий (неговото име променено).

Интернет – изданието „Фонтанка.ру“ първо в Русия писа, че в Сирия има частна армия на Кремъл. Бойците от „Вагнер“ изпълняват ролята на определят целите за удар от авиацията и артилерията. Медията дори съобщи, че около 60 бойци са убити по време на мисия.

Командир на тайната руска армия е подполковникът от резерва Дмитрий Уткин. Той е възторжен привърженик на естетиката и идеологията на Третия райх. Именно по тази причина си избрал за прякор Вагнер - любимия композитор на Хитлер.

До уволнението си от армията през 2013 г. Уткин командвал отряд на спецсилите в руския град Печори. Той има и богат опит в Крим и Донбас.

Русия официално отрича да ползва услугите на частна армия в Сирия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания