Отидете към основна версия

5 726 7

Руснаците с достъп до „Инджирлик“?

  • инджирлик-
  • турция-
  • русия-
  • база-
  • самолети-
  • нато

До този момент от базата излитат само натовски самолети

Снимка: БТА/ AP

Турция може да предостави за ползване военновъздушната си база „Инджирлик“ и за руски самолети, съобщи „Хюриет“.

Изданието се позовава на думи на Виктор Озеров, член на руския Съвет за сигурност. Пред РИА Новости Игор Морозов – член на Горната камара на парламента - също намекна за подобен ход.

„Не е гарантирано, че Русия се нуждае от „Инджирлик“, но подобно решение може да се разглежда като желание от страна на Турция да си сътрудничи с Русия в борбата срещу тероризма“, заяви Озеров.

Авиобазата „Инджирлик“ се използва от САЩ и коалиционни натовски партньори в борбата срещу терористите.

Отварянето ѝ и за руската военна авиация ще бъде безпрецедентно. Спекулациите идват дни след срещата между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган в Санкт Петербург.

Военновъздушната база „Инджирлик“ се намира на 8 километра от град Адана в южната част на страната. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

През февруари 1955 г. базата е открита под името „Адана“ и в нея е дислоцирана 7216-та американска авиоескадрила. От 1958 г. базата носи името „Инджирлик“.

Факти.бг припомня, че двустранните отношения между двете страни претърпяха срив през месец ноември миналата година след свалянето на руския бомбардировач Су-24.

През последните седмици се забеляза затопляне на дипломатическите отношения по оста Анкара – Москва след извинените на турския държавен глава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: