Отидете към основна версия

2 757 4

Северна Корея е на път да си отмъсти за дезертьорите

  • северна корея-
  • южна корея-
  • отмъщение-
  • дезертьори-
  • дипломати

Южна Корея помни реакциите на Севера при предишни подобни ситуации

Снимка АП/БТА

Южна Корея предупреди в неделя, че Северна Корея може да започне да извършва убийства и отвличания, като отмъщение за дезертьорството на нейни високопоставени дипломати, пише британското издание "Metro".

С ескалацията на напрежението, преди мащабните военни учения, които Южна Корея и САЩ ще започнат в понеделник, министерството на обединението в Сеул заяви, че Пхенян е склонен към провокации.

Служител на министерството заяви, че бягството на севернокорейския заместник-посланик и семейството му от Лондон към Сеул, е поставило комунистическата страна в много трудна ситуация.

"Като се има предвид какъв е характерът на (севернокорейския лидер) Ким Чен-ун, това е много опасно", каза при условие на анонимност, длъжностното лице. "Има голяма вероятност Северна Корея да опита по различни начини да предотврати други подобни бягства и да смаже вълненията, които биха могли да се породят сред жителите на страната."

Служителят заяви, че е много вероятно Ким да прибегне към крайни действия като убийства и терористични атаки срещу севернокорейските дезертьори, както и към отвличането на южнокорейци в чужбина.

Той отбеляза, опитите за убийство на Хуан Ян-йоп, главен идеолог на севера и бивш наставник на предишния лидер Ким Чен-ир, който избяга на юг през 1997 г. и почина от естествена смърт през 2010 година.

Южнокорейският служител припомни и случая, в който Ким Чен-ун изпрати отряди на китайската граница, след бягството на група севернокорейци през април.

Близо 30 000 севернокорейци са избягали от бедността и репресиите у дома, за да се установят в капиталистическия Юг.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: