Отидете към основна версия

1 426 5

Меркел: Европа отказа да признае драмата на бежанците

  • ангела меркел-
  • германия-
  • бежанци-
  • драма-
  • криза-
  • ес

В нито един момент нямаше достатъчно готовност за споразумение между страните в ЕС, заяви Меркел

Снимка: БТА/ AP

Европа, дълго време, отказва да признае драмата на бежанците. В нито един момент не е имало достатъчно готовност от страната на европейските страни да се споразумеят за справедливо разпределението на имигрантите. Това заяви в интервю за „Билд“ канцлерът на Германия Ангела Меркел.

По думите й в момента е постигнат напредък благодарение на споразумението с Турция и засилената подкрепа на „Фронтекс“. „Всички ние разбрахме, че трябва по-добре да пазим външните си граници“, заяви канцлерът.

Според нея изолирането не е разумна опция. Меркел заяви, че бежанците избират нейната страна не само по икономически, но и хуманитарни причини. Канцлерът на Германия добави, че в страната й е приела най-голям брой имигранти, но за глава на населението Швеция и Австрия са по-потърпевши от кризата.

Попитана дали Европейският съюз не трябва да ореже средствата за страни като Полша и Унгария, Меркел отговори, че наказанието не е най-правилното решение. Тя подчерта, че Полша участва в опазването на външните граници в мисията на НАТО в Егейско море, но въпросът кой колко бежанци трябва да приеме се нуждае от по-нататъшно обсъждане.

Германският канцлер каза, че споразумението между Европейския съюз и Турция за бежанците е в интерес и за двете страни.

Относно терористичните елементи, влезли в Европа чрез бежанския поток, и атентатите в Германия и Стария континент през последните месеци, Меркел заяви: „Ние знаем, че не всички бежанци идват с добри намерения. Въпреки това не трябва да забравяме, че по-голямата част от сирийците и иракчаните бягат от война и се противопоставят на терора и насилието както го правим и ние“.

Германският политик подчерта, че по-добрата икономическа ситуация в Европа ще помогне за справянето с бежанската криза.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: