Отидете към основна версия

4 748 14

Ердоган: Няма да искам разрешение от Асад за влизането в Сирия

  • башар асад-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сирия-
  • разрешение-
  • ефратски щит

Турски танкове влязоха на сирийска територия на 24 август

Снимка: БТА/ AP

Турската армия не може да иска разрешение за влизането в страна, чийто лидер е убил 600 000 души. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Хюриет“.

Думите му идват в отговор на критики към провеждащата се операция „Ефратски щит“ в северната част на Сирия.

„Международната общност ни критикува, че не можем да влезем да чужда територия без нейното разрешение. Съжалявам, но ние можем да влезем по поканата на хората, които са истинските собственици на тази страна. Лидерът Башар Асад е жесток. Дали ще искаме разрешение от някой, убил 600 000 души?“, попита турският президент.

Той подчерта, че Турция не иска територия на Сирия, а иска да прочисти районите близо до своята граница от терористичните елементи.

„Фактът, че турската армия извършва операция в Сирия толкова успешно и бързо промени възгледите на света за региона. Повече не е възможно да се приложи сценарий, който да не включва Турция“, заяви държавният глава.

Турската армия започна операция „Ефратски щит“ в ранните часове на 24 август. Турски танкове влязоха на сирийска територия, за да бъдат прочистени районите около град Джараблус от присъствието на „Ислямска държава“.

Дни по-късно войските откриха нов фронт, отправяйки се към град ал Рай. Международната общност призова Анкара да не атакува сирийските кюрди от Силите за защита на народа (YPG).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: