Отидете към основна версия

5 256 6

Можеше ли Лъвът от Панджшир да спаси Световния търговски център?

  • лъвът от панджшир-
  • ал кайда-
  • ахмад шах масуд-
  • афганистан
Снимка: АП/БТА

Афганистан стана основна база на организацията на Осама бин Ладен Ал Кайда за подготовка на ударите от 11 септември 2001 г.

Причината беше проста – през миналия ХХ в. страната беше разкъсвана от перманентна гражданска война. Влизането на СССР през 1979 г. само ескалира процеса. Тогава се ражда легендата за Лъва от Панджшир – Ахмад Шах Масуд.

Той е ветеран от войната срещу СССР (1979-1989). След изтеглянето на съветските войски Масуд става лидер на т.нар. Север съюз – конфедерация от различни групировки, от смесен етнически и идеологически характер. Заедно с Абдул Рашид Достум (бивш просъветски боец срещу муджахидините), Масуд успява да задържи отделни региони.

През юли 1992 г. президент на Афганистан става Бурханудин Рабани, който е подържан от Шах Масуд. В новосъздаденото правителство Лъвът от Панджшир заема поста военен министър.

Едва след близо 2 години на крехка коалиция в страната отново започва гражданска война. Този път тя е етническа. Всяка фракция отстоява своите интереси. Афганистан е на път да се разпадне. Лидерите на фракциите дори водят дипломатически преговори със съседните държави. Точно това провокира появата на движението "Талибан" начело с молла Омар през същата година в Юга на Афганистан. С поддръжката на пакистанските тайни служби талибаните набират голяма скорост и в края на 1994 г. вече воюват с всички фракции на муджахидините.

В първите месеци на 1995 г. талибаните вече контролират почти 45% от страната. Ключови фигури на муджахедините като Мазари е убит, а Хекматиар е прокуден. Ахмад Шах Масуд, Исмаил Шах и Дустум възраждат Северния алианс. Натискът от страна на талибаните е голям - Херат пада и Исмаил Шах бяга в Иран. Кабул едва е удържан от муджахидините.

През първата половина на 1996 г. почти 70% от Афганистан е под властта на движението "Талибан". В началото на септември талибаните превземат Джелалабад. На 27 септември 1996 г. талибаните превземат Кабул, след което узурпират властта в Афганистан. Раббани бяга, а бившият президент Мухамед Наджибула е имъчван и обесен на милиционерска будка в центъра на столицата.

1997 г. Талибаните се справят с опита на Исмаил Хан да си отвоюва Херат, побеждават го и той е пленен. След това се справят с узбеките на Дустум и той бяга от страната. В края на годината започва офанзива срещу таджиките на Ахмад Шах Масуд. Неговото положение е много тежко.

Волята за борба на Лъва от Панджшир спечелва подкрепа от Иран, Русия и държавите от посъветското пространство. Това му помага през 1998 г. да възвърне в голяма част от загубените територии на Северния съюз.

Там започва да се възраждат структурите на властта като училища, болници и местна власт. Самият Ахмад Шах Масуд разбира, че трябва да търси по-широка подкрепа. В началото на септември 2001 г. той говори пред Европейска парламент за бъдещето на Афганистан. На 9 септември той приема телевизионен екип в родината си. Минути по-късно той е убит от експлозив, скрит в камерата.

И в момента продължават да съществуват конспиративни теории, че убийството на Ахмад Шах Масуд е била ключова брънка в подготовката на атентатите в САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: