Отидете към основна версия

2 859 5

Северна Корея с нова нагла провокация

  • северна корея-
  • провокация-
  • ракетен двигател-
  • кндр-
  • ким чен-ун-
  • изпитание

Проведени бяха тестове на нов мощен ракетен двигател

Снимки АП/БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун е наблюдавал наземно изпитание на нов ракетен двигател, който може да изстрелва сателити в орбита. Това съобщиха държавните медии каза вторник.

След теста, лидерът на КНДР е наредил да започне подготовка по изстрелването на спътници. Според държавните медии страната скоро може да извърши забранено изстрелване на ракета на далечен обсег.

Според съобщението на Пхенян, тестваният двигател е способен да изведе в орбита сателит, който да извършва наблюдения на Земята.

След изпитанието Ким Чен-ун заявил, че до две години страната му ще разполага със собствени геостационарни спътници.

Той отбелязал, че космическата програма е важен показател за мощта на страната. Той призовал за по интензивни действия за изучаване на околоземното пространство в рамките на разработената в страната петгодишна космическа програма.

По време на изпитанието, продължило 200 секунди, всички технически системи на двигателя работели стабилно.

Всяка подобна дейност от страна на комунистическия режим предизвиква острите реакции на международната общност. Организацията на обединените нации и Западните сили гледат на севернокорейската космическа програма като на прикритие за изпитания на балистични ракети с далечен обсег, тъй като двете има много сходни технически характеристики.

Северна Корея открито работи и по направата на ядрено оръжие и провежда изпитания на балистични ракети, които могат да носят ядрени бойни глави, способни да достигнат континенталните територии на САЩ.

На 9 септември Пхенян извърши петия ядрен опит, като това действие предизвика гнева на Съвета за сигурност на ООН.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: