Отидете към основна версия

1 483 6

Плевнелиев подкрепи Бокова за ООН

  • росен плевнелиев-
  • оон-
  • кристалина георгиева-
  • реч

Президентът: Време е дама от Източна Европа да оглави Организацията на обединените нации

Снимки: БТА

Президентът на България Росен Плевнелиев произнесе реч от трибуната на Общото събрание на ООН. Държавният глава подкрепи директно кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на световната организация. „Кой друг, освен човек с отлична експертиза, може да поеме отговорността за това лидерство в интерес на целия свят“, обяви Плевнелиев.

„След осем мъже генерални секретари е дошло времето способна и уважавана дама от Източна Европа да оглави Организацията на обединените нации. България има много силен кандидат, истински лидер, с богат опит в международните отношения и с отлични умения за управление. Кандидат, който заслужава доверие и подкрепа", заяви Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че светът не може и не трябва да приема тероризма и екстремизма за „новото нормално“. В последното си изказване пред световната организация в качеството си на държавен глава Плевнелиев призова за колективни усилия в управлението на миграционните потоци и за укрепване на международното сътрудничество с цел по-добра защита и подпомагане на бежанците.

Денят на българската Независимост е символ на силата на българския народ, на националното единство и на смелостта на големите българи, които се опълчиха на Великите сили, за да защитят каузата на българската държавност. Това заяви държавният глава по повод годишнината от Независимостта.

Плевнелиев апелира българите, където и да са по света, да се гордеят с независимостта на една от най-старите държави в Европа. „България е страна на кръстопът, страна с прекрасни хора и красива природа, където много цивилизации са оставили следите си и ние се гордеем с това“, каза президентът Росен Плевнелиев пред дипломати от цял свят и поздрави българите с официалния празник.

„Денят на българската Независимост е символ на силата на българския народ, на националното единство и на смелостта на големите българи, които се опълчиха на Великите сили, за да защитят каузата на българската държавност, заяви още държавният глава.

 

 

 

 

 

 

По случай официалния празник и в чест на генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации Ирина Бокова, президентът даде прием в Постоянното представителство на Република България при ООН в Ню Йорк.

 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини