Last news in Fakti

26 Септември, 2016 10:24 1 489 0

Кандидатът за Генерален секретар на ООН през 2025 г.?

  • оон-
  • генерален секретар-
  • ангела меркел-
  • германия

Меркел между "Yes we can" (Да, ние можем) и  "Wir schaffen das“ (Ще се справим)

Кандидатът за Генерален секретар на ООН през 2025 г.? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Постът Генерален секретар на ООН не дава мира на световната дипломация. Разбира се, не само заради българските въпросителни около избора. В голямата световна интрига за шефското място на ООН отново се появи името на германския канцлер Ангела Меркел като кандидат за Генерален секретар на ООН, но през ... 2025 г. 

Спекулации около евентуалната кандидатура на Меркел бяха възбудени тези дни от  бившия германски министър на отбраната Карл - Теодор цу Гутенберг, който в момента живее в САЩ. В една реч пред дружеството "Алфред Херхаузен" и вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той заяви, че Ангела Меркел би могла да стане Генерален секретар на ООН през 2025 г. Докладът на политика от Християнсоциалния съюз (ХСС), баварската братска партия на Християндемократическия съюз (ХДС), се казва "Непознатото пространство - трансатлантически поглед". 

В него според в. "Билд" Цу Гутенберг прави паралели между два израза - този на Обама "Yes we can" (Да, ние можем) и този на Меркел "Wir schaffen das“ (Ще се справим). Той развива два сценария, които са свързани с изхода от президентските избори в САЩ. Според "притеснителния" сценарий,  на тези и на следващите избори, печели Доналд Тръмп, а след него идва президент с латиноамерикански корени. Европа е дълбоко разделена, а германската икономика е в застой, защото е проспала дигиталния свят. В Близкия изток през 2025 г. нещата стават още по-лоши и той потъва в хаос.

Турция ще използва слабостта на Саудитска Арабия, за да бетонира сунитското предимство. Според положителния сценарий на Цу Гутенберг Ангела Меркел успява да прокара реформата на ЕС. Според този сценарий въз основа на нови предпоставки даже британците ще гласуват на втори референдум за връщане в ЕС. В него ключова роля играе британския премиер Тереза Мей. А Русия, благодарение на международна помощ, успява да избегне икономическия провал. А какво ще прави Путин през 2025 г.? Според Цу Гутенберг "президентът Путин ще бъде забелязан през 2025 г. с Едуард Сноудън и Силвио Берлускони на риболов край Сейшелите".

Със сигурност баронът Карл - Теодор цу Гутенберг има въображение. Щом може да погледне в бъдещето. Той беше голямата политическа звезда и най-младият военен министър в историята на Германия, но бе принуден  да напусне поста военен министър, след като бе доказано, че е плагиатствал в дисертацията си по право. По време на скандала Ангела Меркел казва за него според "Дойче веле": "Аз назначих Карл - Теодор цу Гутенберг за министър на отбраната. Не съм назначавала университетски асистент или автор на докторски труд, става дума за работата на министъра на отбраната. Той я върши в момента превъзходно и това е единственото, което е от значение за мен“. Нещата за Цу Гутенберг обаче се развиха по друг начин. 

Изказването на Карл - Теодор цу Гутенберг все пак не пада просто така от небето. Малко преди началото на голямата криза около бежанската криза, през есента на 2015 г., имаше спекулации, че Меркел е тайният фаворит за поста. Тогава нещата изглеждаха логични поне заради четири причини. Първо, Меркел е доказан канцлер на страна от ядрото на ЕС. Второ, Германия отдавна има сериозни забележки и желание за по-голяма роля в Световната организация. Трето, Меркел е от Източна Германия, т.е. от Източна Европа. Четвърто, тя е жена. Самият Бан Ки - мун при едно посещение в Германия нарече тогава Меркел „истински моралният глас на света“.

Крайно време жена да стане Генерален секретар, след като 8 мъже са оглавявали световната организация“, каза през август м.г. Бан Ки - мун. Малко по-късно авторитетният в. „Ню Йорк Таймс“ вкара името на Меркел в играта за наследник на Бан Ки Мун. „Ако някой е пораснал за предизвикателството в този нов, изключително труден за управление многополюсен свят, в който конфликтите преминават границите, това е германския канцлер“, написа авторът на статията Марк Садън, който в миналото подготвяше речите на ... Бан Ки - мун. Друг влиятелен вестник като „Файненшъл таймс“ също определяше кандидатурата на Меркел като „жокер“. 

Естествено, че мисълта за една кандидатура през 2025 г. е спекулативна и е трудно да се осмисли въображението на  Карл - Теодор цу Гутенберг. Освен ако няма намерение да се завърне в германската политика. А иначе фактът за Германия и ООН... Само преди няколко дни германският външен министър Франк - Валтер Щайнмайер обяви кандидатурата на Германия за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН през 2019-2020 г. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА