Отидете към основна версия

1 508 3

Дипломат намекна: Очаквайте изненади в ООН

  • хърватия-
  • оон-
  • дипломат-
  • изненади-
  • весна пусич

Възможно е да се появи нов кандидат, заяви Пусич

Снимка: Wikipedia

Бившата хърватска министърка на външните работи Весна Пусич намекна, че следващият генерален секретар на ООН може да е човек, който дори не е сред кандидатите в момента.

В интервю за N1 намекна, че предстоят много изненади в надпреварата, чието поредно тайно гласуване ще се проведе днес.

В началото на месец август Весна Пусич оттегли кандидатурата си за поста генерален секретар на ООН. „Според мен е възможно нито един от настоящите кандидати да бъде избран. Възможно е да се появи нов кандидат“, заяви хърватският дипломат.

До момента след тайните гласувания на първо място е бившият португалски премиер Антониу Гутериш. Закритите гласувания в Съвета за сигурност ще продължат, докато някой от кандидатите получи подкрепата на всичките членове.

Сред официално номинираните за поста генерален секретар на ООН е и Ирина Бокова, която обаче до момента не получава нужния брой гласове и подкрепа, за да е сред фаворитите в надпреварата.

Преди две седмици българският премиер Бойко Борисов заяви, че тя остава кандидатът на България за поста, въпреки че се появи информация, че може да бъде заменена от Кристалина Георгиева.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кристалина Георгиева намекна за ООН

    Българският еврокомисар Кристалина Георгиева заяви, че решението за нейната евентуална номинация за генерален секретар на ООН трябва да се вземе ...
    23.09.2016
    1 148
    6
Новини по държави: