Отидете към основна версия

3 816 2

Северна Корея строи нова подводница?

  • северна корея-
  • подводница-
  • кндр-
  • синпо-
  • корабостроителница

Сателитни изображения показват, че във военна корабостроителница кипи усилена работа

Северна Корея може би строи нова подводница, която има капацитета да носи балистични ракети. Това твърди специализираният сайт 38 North (На север от 38-ия паралел), който публикува информация за КНДР.

Сателитни изображения категорично показва, че в корабостроителницата в Синпо тече усилена работа.

Въпреки че няма преки доказателства, че КНДР е започнала строителна програма за създаването на нова подводница ракетоносец, компонент с диаметър 10 метра е бил забелязан в наскоро реновираната производство зала на съоръжението. Според интернет портала, това може да е част от корпуса на нова подводница.

Експерти от Американо-корейският институт при Училището за перспективни международни изследвания към университета "Джон Хопкинс" във Вашингтон не изключват възможността конструкцията да е част от съвсем различен проект.

Ако обаче наистина става дума за строителство на нова подводница, тя би била по-голяма от севернокорейската експериментална подводница, носеща балистични ракети, от клас GORAE, чиито корпус е с дължина 7 метра.

Макар Северна Корея да строи подводници на няколко места, по-голямата част от плавателните съдове се създават именно в корабостроителницата в Синпо. Там се намира и седалището на института за морски изследвания към Академията за национална отбрана, която отговаря за научните изследвания и развитието на морските технологии, военните кораби и подводници, както и оръжията и ракетите за военноморски цели. Подводницата от клас GORAE, с която Северна Корея разполага, също е построена в Синпо, където в момента е закотвена. Това са част от причините, които карат експертите от „Джон Хопкинс“ да предполагат, че Ким Чен-ун е започнал да строи огромна военна подводница.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: