Отидете към основна версия

14 957 11

Бункерът, от който зависи съдбата на света

  • бункер-
  • сащ-
  • мир-
  • ядрени оръжия-
  • ракети-
  • уайоминг-
  • виктория форт

Ако президентът нареди атака, то именно оттам се изстрелват ракетите

Снимка: Wikipedia

На няколко метра под земята в Уайоминг, САЩ, се намира бункер. В него оперират двама души, в изчакване, винаги в готовност. Съдбата на света е в техните ръце. „Когато съм на смяна, аз нося отговорност за 10-15 междуконтинентални балистични ракети“, споделя капитан Виктория Форт в интервю за Scout Warrior. Ядреният арсенал може да унищожи цели градове с едно натискане на копчето.

Ако президентът на Съединените американски щати нареди ядрена атака, Форт е отговорна за изстрелването на ракетата.

Военновъздушната база „Франсис Уорън“ в Уайоминг е едно от трите места на американските ВВС, от които веднага могат да бъдат изстреляни междуконтинентални балистични ракети, които са носители на ядрено оръжие. На всяко едно от тях – по всяко време на денонощието – има по двама военни, които стоят в готовност. Т.нар. „замъци“ никога не остават празни.

Ядреното възпиране заема централно място в американската военна стратегия, посочва The National Interest. Министърът на отбраната Аштън Картър заяви, че основен приоритет на военните е именно ядреното възпиране. През следващите пет години ще бъдат похарчени над 100 милиарда долара за тази цел.

В годините след Втората световна война и в разгара на Студената ядреният арсенал на световните сили заема централно място в „дрънкането на оръжия“.

Виктория Форт и нейните колеги са обучени да реагират при всякакви ситуации, а освен това редовно се провеждат учения в бункерите и центровете, отговарящи за ядрения арсенал на страната. „Времето лети по странен начин, защото не знаем дали навън е ден или нощ“, споделя Форт. Тя обаче не е случаен войник, в чиито ръце е оставена съдбата на милиарди. Американските военновъздушни сили редовно провеждат вътрешни състезания, на които Форт и нейните колеги се представят отлично и печелят първите места.

Невинаги обаче тя е била толкова уверена. При изпълнение на първите си смени тя е била изключително нервна. Военновъздушната база „Франсис Уорън“ и служещите в нея имат просто мото – винаги готови.

Те не са на фронтовата линия, не са изправени очи в очи с врага, но другите не закачат САЩ, защото те имат тези оръжия. Именно това означава ядреното възпиране, коментира сайтът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини