Отидете към основна версия

3 517 6

САЩ с остри критики срещу Саудитска Арабия

  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • сащ-
  • коалиция

Вашингтон ще преразгледа своята подкрепа спрямо ръководената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен

Вашингтон обяви, че ще преразгледа своята подкрепа спрямо ръководената от Саудитска Арабия коалиция в Йемен. Поводът са обвиненията срещу Рияд, че стои зад вчерашната бомбардировката срещу присъстващите в траурна зала в Сана.

„Сътрудничеството в сферата на сигурността със Саудитска Арабия не е като празен чек“, заяви по този повод Нед Прайс - говорител на Съвета за национална сигурност на президента Барак Обама.
„Вашингтон е готов да промени своята подкрепа, така че тя да отговаря по-добре на принципите, на ценностите и на интересите на САЩ“, подчерта Прайс.

Според йеменските власти най-малко 140 души са убити, а други 525 ранени при въздушната атака. Под данни на местни медии броят на жертвите надхвърля 200.

В траурната церемония са участвали и членове на ръководството на шиитските бунтовници хуси. Тяхното присъствие най-вероятно е причината за масирания обстрел от Арабската коалиция, действаща в Йемен.

Саудитска Арабия отрече да има нещо общо с удара. Рияд обяви готовност да разследва обстрела на траурната церемония в Йемен, съобщи осведомителната агенция КУНА, цитирана от ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини