23 Септември, 2016 20:37 1 615 0

Ще издърпаме Йемен от ноктите на Иран

  • иран-
  • йемен-
  • президент-
  • абд рабу мансур хади-
  • саудитска арабия-
  • оон-
  • хуси

Признатият от международната общност президент на Йемен говори пред ООН

Ще издърпаме Йемен от ноктите на Иран - 1
Снимка АП/БТА

Президентът на Йемен Абд Рабу Мансур Хади обеща пред ООН в петък да "извади Йемен от ноктите на Иран", като обвини Техеран във възпрепятстване на мира, чрез многобройните действия, които предприема и постоянната си намеса в страната, съобщава "Ал Арабия".

Водената от Саудитска Арабия военна коалиция се бори с бунтовниците хуси в Йемен от март 2015 г. в опит да възстанови на власт подкрепяния от международната общност Хади, след като бунтовниците превзеха столицата Сана и принудиха правителството му да избяга в изгнание.

"Ние трябва да се издърпаме Йемен от ноктите на Иран, трябва да издигнем йеменския флаг над всеки сантиметър от нашата скъпоценна йеменска почва и да положим основите на една законна федерална държава", каза Хади в речта си пред Общото събрание на ООН.

Саудитска Арабия и Йемен обвиняват Иран, че доставя оръжия на бунтовниците и неведнъж са заявявали, че ислямската република представлява огромна заплаха за народа на Йемен. Иран отрича тези обвинения.

Последните мирни преговори между правителството на Хади и бунтовниците хуси, който бяха подкрепени от ООН се провалиха и бунтовниците и съюзническите сили, лоялни на бившия президент Али Абдула Салех възобновиха бойните действия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА