Отидете към основна версия

3 345 9

Турция: Членството ни в ЕС вече не е приоритет

  • мехмет акарджа-
  • ес-
  • турция-
  • членство-
  • приоритет

Видяхме кой е наш приятел, заяви съветникът на турския премиер

Снимка: БТА/ AP

Присъединяването към Европейския съюз или изграждането на по-близки отношения с блока в момента не е приоритет за Турция. Това заяви пред руски журналисти Мехмет Акарджа – главен съветник на премиера Бинали Йълдъръм.

Според Акарджа европейската перспектива е загубила популярност заради събитията през последните месеци, но заяви, че ще бъде прекалено емоционално решение, ако Анкара откаже да си сътрудничи с Брюксел.

„В последно време турският народ преживя големи сътресения и видяхме кой наистина ни е приятел и партньор и кой предпочита собствените си интереси“, заяви Мехмет Акарджа, цитиран от ТАСС.

Съветникът на турския премиер постави под въпрос дали е разумно за Турция да се присъедини в ЕС в момент, в който общността изживява тежки икономически моменти.

През последните месеци се влошиха отношенията по оста Анкара – Брюксел. Турция поиска безвизов режим за своите граждани, но ЕС отказа, защото страната не е изпълнила необходимите критерии за това.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция и САЩ: Точка на замръзване

    Кой е най-верният съюзник на Турция в геополитически смисъл? Отговорът на пръв поглед изглежда лесен – американците. От десетилетия Вашингтон и ...
    16.10.2016
    3 134
    0
Новини по държави: