Отидете към основна версия

1 664 5

"Нормандската четворка" се събира в Берлин

  • нормандска четворка-
  • среща-
  • берлин-
  • украйна

На срещата ще бъдат обсъдени усилията за постигане на мир в Източна Украйна

Снимка: БТА/АР

Среща на "Нормандската четворка" все пак ще има. От офиса на германския канцлер съобщиха, че в сряда Ангела Меркел ще бъде домакин на среща, на която ще присъстват президентите на Русия, Украйна и Франция, предаде ДПА. Основна и единствена точка в програмата ще бъде обсъждане на инициативите за постигане на мир в Източна Украйна.

В изявлението от Берлин се казва още, че канцлерът е поканила Владимир Путин, Петро Порошенко и Франсоа Оланд да направят "оценка на изпълнението на договореностите от Минск от миналата среща и да обсъдят следващите стъпки" в процеса.

Четиримата лидери имат все по-редки срещи в т.нар. "Нормандски формат". Последната беше в Париж преди точно година. На тях се обсъжда спазването на споразуменията от беларуската столица Минск, постигнати с посредничеството на Германия и Франция през февруари 2015 г.

Планираната среща е повече от любопитна. Ако се осъществи, тя ще е първият случай, когато Путин посещава Берлин след избухването на украинската криза в началото на 2014 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: