Отидете към основна версия

1 735 9

ЮНЕСКО прие спорната резолюция за Ерусалим

  • юнеско-
  • ерусалим-
  • израел-
  • храмов хълм

Тел Авив недоволства от отричането в текста на хилядолетната връзка между свещения град и евреите

Снимка: БТА/АР

Организацията на обединените нации за образование, наука и култура прие официално резолюцията за опазването на палестинското културно наследство в Източен Ерусалим, предаде ДПА. Документът беше внесен в ЮНЕСКО от арабски страни преди време.

Одобреният още през миналата седмица проект на резолюцията предизвика остри протести в Израел. Недоволството на Тел Авив беше породено от отричането в текста на хилядолетната връзка между Ерусалим и евреите. В знак на протест Израел дори замрази членството си в ЮНЕСКО. 

По-конкретно гневът на Израел беше предизвикан от текстове за Храмовия хълм в Ерусалим - палестинската част от града, окупирана през 1967 г. и след това анексирана от Тел Авив. ООН смята това действие за незаконно.

Храмовият хълм е третата светиня на исляма и най-свещеното място за евреите. Той е под административно управление на Йордания, но Израел контролира всички пътища за достъп към мястото.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Смъртни заплахи за Ирина Бокова

    Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова е получила смътни заплахи, съобщи „Бизнес Стандарт“. Причината е проект по резолюция на организацията ...
    18.10.2016
    2 566
    8
  • Резолюция на ЮНЕСКО вбеси Израел

    Резолюция на ЮНЕСКО – отричаща историческата връзка между евреите и Ерусалим – вбеси Израел, съобщи Times of Israel. Израелците обявиха ...
    14.10.2016
    1 779
    2
Новини по държави: