Отидете към основна версия

1 863 2

Италия с ултиматум към ЕС заради бежанците

  • италия-
  • бежанци-
  • ес-
  • матео ренци

Премиерът Матео Ренци заплаши, че Рим няма да плати вноската си в европейския бюджет

Снимки: БТА/АР

Италианският премиер Матео Ренци заплаши, че Рим няма да плати вноската си в европейския бюджет, ако някои от държавите членки продължават да саботират приема на бежанци.

„Внасяме по 20 милиарда евро в бюджета на ЕС, а обратно получаваме 12 млрд. И ако не посочим с пръст такива страни като Унгария, Словакия, които ни четат морал за мигрантите, но не помагат и после искат нашите пари, през 2017 г., Италия ясно ще заяви, че ще ги даде само ако дават и другите", каза Ренци в ефира на обществената телевизия РАИ.

Бившият кмет на Флоренция предупреди, че "Италия няма да може да издържи още една година като тази". От началото на на 2016 г. на Апенините по море от Либия са дошли почти 155 хиляди мигранти. Юстава дума за преселници от африкански страни, голяма част от които не отговарят на критериите за бежански статут.

След като бъдат спасени край водите на Сицилия, нелегалните чужденци са транспортирани до Италия, където пребиваването им е изцяло за сметка на Рим, отбелязва ТАСС. Миналата година за прием бяха изхарчени 1 млрд. евро, а тази година сумата може да се увеличи наполовина.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: