Отидете към основна версия

1 867 16

Шефът на МИ-5: Русия е растяща заплаха за Великобритания

  • русия-
  • великобритания-
  • андрю паркър-
  • ми-5-
  • разузнаване-
  • заплаха

Различни са методите, които се използват сега

Снимка: БТА/ AP

Директорът на британското контраразузнаване заяви, че Русия представлява растяща заплаха за сигурността на Великобритания, съобщи „Гардиън“. Андрю Паркър заяви, че руснаците използват всички свои налични инструменти, за да постигнат целите си.

„Те искат да прокарат политиката си в чужбина и са все по-агресивни в желанието си да го направят – включително пропаганда, шпионаж и кибератаки. Русия работи в цяла Европа и във Великобритания днес. Работата на МИ-5 е да се противопостави на това“, заяви шефът на контраразузнаването.

Андрю Паркър е убеден, че руски агенти работят на британска земя, но тяхната дейност сега се различава от ерата на Студената война заради кибервойната. Москва се цели във военни тайни, икономическа информация и такава за различни индустриални проекти.

Ръководителят на МИ-5 разкри също, че за изминалите три години във Великобритания са били предотвратени 12 терористични нападения.

Паркър изрази надежда също така, че през следващите пет години ще бъде увеличен броят на служителите в агенцията от 4000 до 5000. Той подчерта, че излизането на страната му от Европейския съюз няма да се отрази на сътрудничеството с европейските разузнавателни служби.

По отношение на Русия Паркър добави още, че страната от десетилетия представлява заплаха за Великобритания, но в днешни дни са различни методите, които използват.  

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: