Отидете към основна версия

1 808 5

САЩ имат пръст в турския преврат – истина или лъжа?

  • преврат-
  • сащ-
  • турция-
  • конспирация-
  • дженифър дейвис-
  • гюлен-
  • консул

Американските все още не са се съгласили да екстрадират Гюлен

Снимка: БТА/ AP

Популярните конспиративни теории за участието на САЩ в опита за военен преврат в Турция са обезпокоителни. Това заяви пред „Хюриет“ новият US генерален консул в Истанбул Дженифър Дейвис.

„Ако знаехме за готвения преврат, то със сигурност щяхме да информираме турските власти“, заяви Дейвис. Тя сподели, че във Вашингтон са притеснени от арестите на журналисти, включително главния редактор на „Джумхюриет“, и следят отблизо случващото се в страната.

Свободата на медиите е ключова за всяка една демокрация, подчерта Дженифър Дейвис, описана от изданието като един от най-ярките дипломати в Държавния департамент.

Генералният консул в Истанбул заяви, че американските власти подкрепят турските си колега в опита им да се справят тероризма, но това не трябва да е за сметка на свободата на изразяване.

„Относно конспиративните теории – те са обезпокоителни. Няма никакви факти, които ги подкрепят. САЩ по никакъв начин не са подкрепяли или пък са имали информация за преврата. Доста е разочароващо, че някой може да си мисли това“, заяви Дженифър Дейвис. Според нея Вашингтон няма интерес демократично избраното турско ръководство да бъде свалено от власт.

Факти.бг припомня, че опитът за военен преврат в южната ни съседка бе потушен в ранните часове на 16 юли. Последваха масови чистки на всички нива в държавата и преследване на гюленистите. Анкара обвини именно живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организиране на пуча.

Турците поискаха от САЩ екстрадирането на Гюлен, но все още нямат положителен отговор. Някои турски медии директно обвиниха САЩ за подкрепянето на преврата, защото не желаят да екстрадират Гюлен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: