Отидете към основна версия

4 654 18

Как Германия поздрави Тръмп?

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • германия-
  • президент-
  • меркел-
  • щайнмайер

Външните министри на ЕС се събират, за да обсъдят резултата от изборите в САЩ

Снимка: БТА/ AP

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави бъдещия американски президент Доналд Тръмп и предложи тясно сътрудничество между двете страни. Меркел призова Тръмп индиректно за спазване на основните демократични ценности.

„Въз основа на тези ценности предлагам на Доналд Тръмп едно тясно сътрудничество“, каза Меркел в столицата Берлин. Тя подчерта общата ценностна основа между Германия и САЩ и се изрази по следния начин: „Демокрация, свобода, респект на достойнството на човека, независимо от неговия произход и цвят на кожата, религия, пол, сексуална ориентация или политически възгледи“.

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер изрази надежда, че „в международната политика няма да се стигне до сътресения“. „Ние не знаем как Доналд Тръмп ще управлява Америка“, каза Щайнмайер. „Много горещи въпроси чакат своя отговор и затова Федералното правителство ще търси диалога с бъдещия президент“, подчерта дипломатът.

Междувременно Щайнмайер предложи извънредна среща на външните министри на ЕС в Брюксел, потвърдиха от германското външно министерство. Срещата трябва да се състои в събота вечерта – един ден преди следващия редовен съвет на външните министри на страните-членки на ЕС.

Според Щайнмайер изборният резултат в САЩ е различен от този, който повечето в Германия са желаели. „Но ние трябва да приемем резултата и го приемаме“, заяви министърът. Според него нищо няма да стане по-просто, а ще се усложни, но функционирането на трансатлантическите връзки е фундамент на Запада и не трябва да бъде изоставено.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: