Отидете към основна версия

1 777 14

Европа се нуждае от собствено ядрено оръжие

Според Родерих Кизеветер Европа трябва да е готова с реакцията си, ако Тръмп намали военните ангажименти на Вашингтон на Стария континент

Европа трябва да мисли за разработване на собствена стратегия за ядрено възпиране, заяви високопоставен член на консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел.

Според Родерих Кизеветер Европа трябва да е готова с реакцията си, ако новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп намали военното присъствие и ангажиментите на Вашингтон на Стария континент.

Кизеветер, говорител за външната политика на консервативния блок в Бундестага, заяви че Германия може да играе важна роля в убеждаването на ядрените сили Франция и Великобритания да предоставят гаранции за сигурността за цяла Европа.

"Американският ядрен щит и гаранциите за ядрената сигурност са наложителни за Европа", заявява Кизеветер в интервю. "Ако САЩ вече не искат да ни предоставят тази гаранция, това няма да промени факта, че Европа все още се нуждае от ядрена стратегия за възпиране".

Коментарът на Кизеветер отразява нарастващите опасения в цяла Европа за това, което ще означава влизането на Доналд Тръмп в Белия дом за ангажимента на САЩ към НАТО и осигуряването на стратегическо ядрено оръжие срещу потенциална атака от Русия.

В своите речи по време на предизборната си кампания Тръмп многократно призова Европа да направи повече за собствената си отбрана. Републиканецът заяви, че Вашингтон може да не защитава членовете на НАТО, защото те не са поели справедлив дял от финансовите разходи на алианса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: