Отидете към основна версия

1 770 15

Обама: Надявам се Тръмп да се противопостави на Русия

  • барак обама-
  • сащ-
  • русия-
  • германия-
  • доналд тръмп-
  • ангела меркел

Обама е обнадежден от уверението на Тръмп, че ще запази ангажиментите към НАТО

Снимка: БТА/ AP

Американският президент Барак Обама изрази надежда, че неговият наследник на поста Доналд Тръмп ще се противопостави на Русия, ако наруши международните норми и ценности, съобщи Ей Би Си нюз.

Държавният глава на Съединените американски щати е на посещение в Германия, която ще е последната европейската страна, на която стъпва като президент.

„Надявам се, че Тръмп ще има конструктивен подход и ще намери области, в които да си сътрудничи с Русия – където нашите ценности и интереси са взаимни. Но се надявам, че ще се противопостави на Русия, ако тя се отклони от тях“, заяви Обама.

Той добави, че е обнадежден, защото Тръмп му е казал, че „НАТО е ангажимент, който не се променя“.

„Живеем в епоха, която е била до голяма степен стабилна и мирна, в която жизненият стандарт се е покачвал. Това може да се промени. Демокрацията е трудна работа. Ако в САЩ 43% от имащите право на глас не гласуват, то демокрацията е отслабена“, каза още Обама в Берлин.

Агенция ДПА предаде, че Ангела Меркел е благодарила на американския президент за осемте години на близко и приятелско сътрудничество.

Барак Обама заяви, че ЕС е едно от най-великите политически постижения в света. Той обаче предупреди, че това постижение не трябва да бъде възприемано като даденост, а трябва да бъде подхранвано и бранено от хората.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: