Отидете към основна версия

1 090 4

Меркел ще обяви плановете за бъдещето

  • ангела меркел-
  • канцлер

Очаква се федералният канцлер да обяви кандидатурата си за четвърти мандат.

Снимка: БТА/АР

Очаква се днес Ангела Меркел да обяви кандидатурата си за четвърти мандат. В Берлин ще заседава ръководството на Християндемократическия съюз (ХДС), чийто лидер е канцлерът на Германия.

Вчера вицеканцлерът Зигмар Габриел от социалдемократическата партия заяви, че Ангела Меркел ще се кандидатира. Парламентарните изборите са през септември догодина.

При успех в следващите общи избори Меркел ще бъде на власт до 2021 г. По този начин лидерът на ХДС ще се изравни с Хелмут Кол и Ото фон Бисмарк като най-дългогодишен ръководител на правителството. Меркел е канцлер на Германия от 2005 г.

Социолози предричат, че 62-годишната Меркел има всички шансове да оглави за четвърти път германското правителство след този вот. Повече от половина сънародници на Меркел желаят преизбирането й за още един мандат като федерален канцлер. Това показват данните от социологическо допитване, извършено от института за проучване на общественото мнение за в. Bild.

55% от анкетираните биха искали Меркел води правителството и след парламентарния вот догодина. На обратното мнение са 39% от германците.

Показателите за Меркел в обществното доверие отбелязват сериозен ръст. През август едва 42% от германците искаха нов канцлерски мандат на своя лидер, а половината от запитаните бяха против.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: