Отидете към основна версия

1 472 3

Австрийски кандидат-президент мисли за референдум за ЕС

  • австрия-
  • ес-
  • референдум-
  • кандидат президент-
  • норберт хофер

Крайнодесният Норберт Хофер е на крачка от президентския пост

Снимки АП/БТА

Крайнодесният кандидат за президентския пост в Австрия Норберт Хофер обяви, че ще настоява за референдум, на който да се реши членството на страната му в ЕС, ако централизацията в съюза се засили след Brexit, съобщи Би Би Си.

В интервю за британската медия той заяви, че макар 28-членният съюз да е важен за Австрия, той иска "по-добър Европейския съюз".

"Ако в резултат на Brexit Европейският съюз реши да приеме по-централизирано управление, при което ще се отнеме власт от националните парламенти, а съюзът ще се управлява като държава — тогава ще трябва да проведем референдум, защото това ще доведе до конституционна промяна", коментира Хофер само 10 дни преди предстоящите избори в страната.

Издигнатият от Партията на свободата Хофер ще се изправи срещу своя опонент — независимият кандидат Александер ван дер Белен — на повторен балотаж на 4 декември.

По време на интервюто с Би Би Си кандидатът на Партията на свободата заяви, че никой не трябва да се плаши от него като лидер. Въпреки това, той бе категоричен, че макар в Австрия да живеят мюсюлмани, "ислямът не е част от ценностите на страната."

Ако Хофер спечели, той ще стане първият крайнодесен държавен глава в рамките на ЕС.
Неговият независим съперник, Александър Ван дер Белен, спечели изборите през май, но гласуването бе отменено. Бившият лидер на Зелената партия излезе на чело на съревнованието с разлика от едва 30 863 гласа и Върховният съд на страната касира изборите, уважавайки подадената жалба от партията на Хофер, че изборните правила за гласуване по пощата са били нарушени.

Според проучванията на общественото мнение, в момента крайнодесният кандидат води с малка преднина пред опонента си, но резултатите им са твърде близки, за да може да се прогнозира, кой ще стане следващият президент на страната.

Въпреки че ролята на президента до голяма степен е церемониална, австрийският държавен глава разполага с правомощия да разпуска долната камара на парламента, на Националния съвет и да насрочва избори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: