Отидете към основна версия

4 952 83

Ердоган: Турската армия е в Сирия, за да свали Асад

  • турция-
  • сирия-
  • башар асад-
  • реджеп ердоган-
  • армия

Турският президент заяви, че няма претенции за сирийските земи

Снимка: БТА/ AP

Турската армия започна военни операции в Сирия, за да сложи край на управлението на президента Башар Асад. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от „Хюриет”.

„Близо един милион души загинаха в Сирия. Смъртните случаи не спират, без изключение за деца, жени и мъже. Защо влязохме? Ние не сме хвърлили око върху сирийските земи. Въпросът е да осигурим земите на техните реални собственици. Искаме да възтържествува справедливостта. Влязохме, за да сложим край на управлението на тиранина Асад, няма друга причина”, заяви турският президент.

Той попита къде е ООН и какво прави, за да спре убийствата в Сирия. „Проявихме търпение, но не можем повече да понесем това, и се наложи да влезем заедно със Свободната сирийска армия”, каза още Ердоган.

На 24 август турската армия започна операция „Ефратски щит” в северната част на страната. През миналата седмица при две отделни атаки бяха убити шестима турски военнослужещи. Двама при нападение на джихадистката групировка „Ислямска държава”, докато за другите четирима Анкара обвини сирийските правителствени сили.

През последните дни се повиши напрежението между Турция и Сирия. Турски изтребители Ф-16 бяха поставени под тревога заради смъртта на турските военни в северната част на Сирия.

Министър-председателят на южната ни съседка Бинали Йълдъръм заяви, че атаката няма да остане без отговор и остро осъди нападението.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: