Отидете към основна версия

1 972 4

Гръцкият кабинет подкрепи референдума. ЕС бясна на Атина

  • гърция-
  • референдум-
  • ес
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство единодушно подкрепи изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция и участието на Атина в Еврозоната, предаде АП.

На излизане от продължилото 7 часа извънредно заседание някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък.

Съобщението за организирането на референдума бе остро разкритикувано в Европа и причини спад на световните финансови пазари, отбелязва АП.

Гърция е в центъра на дълговата криза в Еврозоната, която заплашва да обхване по-големи икономики като Италия и Испания, а това сериозно би застрашило общата европейска валута, отбелязва Ройтерс.

Срещата на лидерите на 20-те най-богати страни на планетата - Г-20, която ще започне днес в Кан, ще бъде открита с извънредно заседание, посветено на Атина.

Изненадващото решение на Гърция да свика референдум поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки ако гърците гласуват с "не" на спасителния план на ЕС, посочи холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер.

Португалия също заяви, че е обезпокоена от намерението на Гърция да организира референдум по европейския спасителен финансов план и иска да покаже, че е стабилна и ангажирана с покриването на изискванията по спасителния план за Лисабон.

Португалия е третата страна в Еврозоната след Гърция и Ирландия, която е получила международна спасителна финансова помощ. Тя получава средства в рамките на програма на ЕС и Международния валутен фонд в общ размер 78 млрд. евро, която изисква сериозни икономии и намаляване на бюджетния дефицит.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини