Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 08:51 1 966 4

Гръцкият кабинет подкрепи референдума. ЕС бясна на Атина

  • гърция-
  • референдум-
  • ес
Гръцкият кабинет подкрепи референдума. ЕС бясна на Атина - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкото правителство единодушно подкрепи изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу да се организира референдум по спасителния финансов план на ЕС за Гърция и участието на Атина в Еврозоната, предаде АП.

На излизане от продължилото 7 часа извънредно заседание някои министри заявиха, че са изразили критики към инициативата на Папандреу, но са решили да подкрепят правителството, което очаква вот на доверие в парламента в петък.

Съобщението за организирането на референдума бе остро разкритикувано в Европа и причини спад на световните финансови пазари, отбелязва АП.

Гърция е в центъра на дълговата криза в Еврозоната, която заплашва да обхване по-големи икономики като Италия и Испания, а това сериозно би застрашило общата европейска валута, отбелязва Ройтерс.

Срещата на лидерите на 20-те най-богати страни на планетата - Г-20, която ще започне днес в Кан, ще бъде открита с извънредно заседание, посветено на Атина.

Изненадващото решение на Гърция да свика референдум поставя под въпрос дали гръцкият държавен дълг ще може да влезе в поносими рамки ако гърците гласуват с "не" на спасителния план на ЕС, посочи холандският финансов министър Ян Кейс де Яхер.

Португалия също заяви, че е обезпокоена от намерението на Гърция да организира референдум по европейския спасителен финансов план и иска да покаже, че е стабилна и ангажирана с покриването на изискванията по спасителния план за Лисабон.

Португалия е третата страна в Еврозоната след Гърция и Ирландия, която е получила международна спасителна финансова помощ. Тя получава средства в рамките на програма на ЕС и Международния валутен фонд в общ размер 78 млрд. евро, която изисква сериозни икономии и намаляване на бюджетния дефицит.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Иванов

    0 0 Отговор
    Изключително безумно решение на Папандреу!!!
    Не стига, че цяла Европа им помага, опрощават им милиарди евро дългове и той как се отблагодарява?
    Целта му е ясна - излизане на Гърция от Еврозоната.
    По този начин обаче най-вероятно еврото ще се срине, както и ЕС и т.н. и т.н.
    Тъжно и жалко...
  • 2 Ива

    0 0 Отговор
    Така Папандреу ще си измие ръцете - нека вината да си падне на народа, защото той не се интересува от държавния дълг, а само от собствения си тумбак. А това, че ще се срине евврото, а и ЕС, то е ясно - още като го въведоха преди години, някой предсказа, че ще се срине и всичко е планирано много, много нагоре и напред. Гърците ни се смяха на нас, че не протестираме, а те не виждат по-далече от носа си, та много ги интересува, че държавата им фалира, но не знаят това докъде ще ги доведе. Важното е да протестираме и да има виновен!
  • 3 Иконом4о

    0 0 Отговор
    Моля някой икономически грамотен и компетентен човек да обясни механизма на сриване на еврото поради излизането на една от най-развитите европейски икономики от еврозоната - византийската. Благодаря. Лично (некомпетентно) мнение - да правят каквото искат (гърците), но заедно с това да си носят и последиците - да си върнат дълга до цент, да патуват в ЕС с визи, да им се наложат акцизи на стоките и т.н. Пили и пяли сега друг да плаща - нема такъв филм. ЕС ако го допусне - Бойко кво чака? Да теглим 200-300 милярда - пенсии 500евро, заплати поне в бюджета,1000 евро и като свършат ще му мислим!
  • 4 plamen

    0 0 Отговор
    Като свършат,ще теглим нов - колко му е?...