Отидете към основна версия

2 304 3

Ситуацията с бежанците е мое задължение

  • ангела меркел-
  • бежанци-
  • мигранти

Канцлерът на Германия обеща, че хаосът с бежанците от миналата година няма да се повтори

Снимки: БТА/АР

Канцлерът на Германия обеща, че хаосът с бежанците в Германия от есента на миналата година няма да се повтори, предаде ТАСС.

"Това сега е мое и ще си остане мое политическо задължение и в бъдеще и затова ние работим в продължение на много месеци", заяви Ангела Меркел в реч пред делегатите на конгреса на нейната партия Християндемократически съюз (ХДС), който започна в град Есен. Тя подчерта необходимостта от спазване на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите.

Миналата година в Германия пристигнаха около 890 хиляди кандидати за убежище, припомня ТАСС. През последните няколко месеца Берлин затегна правилата за получаване на убежище и обяви няколко държави за опасни. Това означава, че хората, дошли оттам във Федералната република, не могат да очакват да получат бежански статут. Меркел беше и движещата сила зад споразумението между Брюксел и Анкара за мигрантите, припомня Би Би Си.

Германският канцлер Ангела Меркел определи като позор неспособността на международната общност да помогне на сирийския град Алепо. Тя заяви, че отговорност за тежката ситуация там носят сирийският режим и неговите руски и ирански поддръжници, предаде ДПА.

"Алепо е позор за нас. Срамота е, че не успяхме да създадем хуманитарни коридори, но трябва да продължим с усилията в тази насока", заяви Меркел в залата в Есен.

Тя припомни, че срещу споразумението за свободна търговия на ЕС със САЩ по улиците на германските градове са излезли стотици хиляди демонстранти, но ужасяващите бомбардировки в Алепо не пораждат никакви обществени протести, предаде ТАСС.

Очаква се по-късно днес тя да бъде преизбрана за председател на ХДС за девети път. При последния такъв вот преди две години Меркел си осигури лидерския пост с 96,7 процента от гласовете. Това ще й позволи да се кандидатира за четвърти канцлерски мандат.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: