Last news in Fakti

7 Декември, 2016 15:27 2 782 0

Меркел удря по двойното гражданство

  • ангела меркел-
  • гражданство-
  • германия

Противоречие с коалиционните партньори

Меркел удря по двойното гражданство - 1
Снимка: БТА/AP

Консервативният Христиандемокатически съюз на германския канцлер Ангела Меркел обяви, че иска закон, според който децата с чуждестранни родители в страната, да трябва да избират какво гражданство да получат, съобщи „The Local”.

Новината дойде от конференцията на управляващата партия. Това е и сигнал за противоречие с желанието на коалиционните партньори от социалдемократите. Разрешаването на двойно гражданство беше тяхно ключово искане преди съставянето на коалицията след изборите през 2013 г.

През 2014 г. беше гласуван закон, според който децата на чужденци, могат да приемат както германско гражданство, така и гражданството на своите родители.

Новото решение засяга основно децата на турски имигранти. Външният министър Томас Де Мазиер предупреди, че не е правилно да се нарушават обещания, договорени с коалиционните партньори. Според него няма друга партия, която да подкрепи тези стъпки.

Министърът на правосъдието Хайко Маас заяви, че промяната на това правило ще е крачка назад в „пътя към интеграцията“.

Преди 2014 г. децата на имигранти решаваха какво гражданство да вземат на възраст между 18 и 23 години. На гражданите на ЕС е разрешено да имат германско и друго гражданство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: