Отидете към основна версия

20 Декември, 2016 01:21, обновена 20 Декември, 2016 01:21 7 160 18

Камион се вряза в коледен базар в Берлин. Има убити и ранени. (Видео + Снимки)

  • берлин-
  • базар-
  • камион

Предполага се, че е атентат

Камион се врязa в коледeн базар в Берлин, съобщиха световните агенции. Си Ен Ен съобщи за най-малко деветима загинали. Други 50-тина са ранени.

Товарният камион е нахлул от улица "Будапеща".

Очевидци съобщават и за взрив. Районът е отцепен от силите на реда. Свидетели разказват, че камионът въобще не е намалил преди да удара.

Камионът, врязал се в тълпата, е бил с полска регистрация. В кабината на камиона е намерен един мъртъв човек. Не е ясно дали това е шофьора на камиона или негов придружител.

След нападението мъж се опита да избяга от мястото на престъплението, но беше задържан. Предполага се, че е от Афганистан или Пакистан. Засега се работи по идентификацията му.

Нападението в Берлин възбуди страховете от Ница, където на 14 юли беше извършен подобен атентат.

1.20 часа

Белият дом осъди като терористичен акт станалото на Коледния пазар в Берлин, съобщи Ройтерс.

Ние сме в контакт с германските власти и ние сме готови да предоставим помощ, от която те се нуждаят в разследването на този ужасен акт.

0.52 часа

Берлин ли е следващата цел на ислямисткия терор? Това пита в. „Гардиън”. Според изданието в германската столица може да има по-широка мрежа от евентуални терористи.

0.30 часа

Facebook активира функция "Safety Check" . С нея можете да маркирате, че се намирате на сигурно място.

0.16 часа

Според в. "Тагесшпигел" полицията в момента проверява подозрителен предмет.

23.48 часа

Списание „Шпигел“ цитира полската телевизия TVN24, по която Ариел З. е заявил, че неговият братовчед е шофирал камиона. Той не може да си представи, че братовчед му е извършил нападението.

23.44 часа

Френският президент Франсоа е изказал съболезнования на германския канцлер Ангела Меркел.

23.34 часа

Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви в Туитър: „Разтърсен съм от новините от Берлин. Ние сме напълно солидарни с нашите германски приятели“.

Солидарност бе изразена и от Ница, където през юли загинаха 86 души.

23.28 часа

Полицията в Берлин се обърна с молба към гражданите да не разпространяват в социалните мрежи видео от мястото на събитието. Така ще се опази личното пространство на жертвите и техните роднини.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер говори за „драматична ситуация“. Той твърди, че въпреки това ситуацията е под контрол.

Междувременно светлините на коледния базар са изключени. Полицията официално потвърди, че придружителят на шофьора на камиона е мъртъв.

22.19 часа

И полицията в Бранденбург е вдигната по тревога. По информация на говорител на вътрешното министерство в Потсдам и там е създаден кризисен щаб. Специалните сили (SEK) са също вдигнати по тревога. Все още от Берлин не са поискали помощ от Бранденбург, е заявил полицейски говорител.

23.16 часа

Полицията е отворила телефонен номер в Берлин – 46644664, на който роднини на пострадалите могат да получат информация, съобщава RBB. Според полицията в момента няма информация за други застрашени места в столицата. Коледният базар остава затворен за неопределено време. Неговият шеф Давид Екел е шокиран от случилото се, съобщава в. „Тагесщпигел“.

23.14 часа

Германските власти са се свързали с полските власти за изясняване на случая. Германският министър на вътрешните работи засега отказва да коментира дали е атентат или катастрофа, изчаква повече данни.

23.08 часа

Канцлерът Ангела Меркел е извикала на съвещание членовете на Съвета за сигурност. Очаква се вътрешният министър да излезе с доклад за ситуацията. Никой не е поел отговорност за нападението.

23.01 часа

Властите в Берлин за момента не разкриват самоличността на жертвите и ранените. Отправят се призиви за спокойствие.

22.57 часа

Нова интрига се заформя около нападението в Берлин. По полската телевизия се е изказал Ариел Зуравски. Той твърди, че е разпознал камиона на неговата фирма. Към 12 часа той е имал контакт с неговия шофьор. Към 16 часа е опитал отново да се свърже, но не е успял.

Кметът на Берлин Михаел Мюлер е на мястото на събитието. „Нашите мисли са с жертвите и ранените“, каза Мюлер пред RBB. Според него ситуацията е под контрол, а болницата „Шарите“ е в готовност да приеме много ранени.

22.51 часа

Можем да потвърдим за 9 загинали и много ранени. Много колеги са на място, за да разследват... Това се казва в съобщение от Берлинската полиция в Туитър. Отправя се призив столичани да остаат по домовете си.

22.45 часа:

Шофьорът на камиона е заловен. Неговият съучастник, който е бил до него в кабината на камиона е мъртъв. По информация на полицията камионът се е врязъл в коледния базар и там се е движил между 50 и 80 метра. Камионът е имал полски регистрационен номер.

Полицията на Берлин се обърна със следния апел в Туитър: „Моля помогнете ни. Останете си по домовете и не разпространявайте слухове.

22.30 часа:

Източници от силите за сигурност разкриха, че около 21.15 часа местно време единният от атентаторите е бил е бил заловен.

Силите за сигурност за били мобилизирани. Вече се прави пряка връзка между атентата от Ница от 14 юли и този в Берлин.

22.10 часа: Един фотограф на ДПА разказва за полицаи до зоопарка. Един от атентаторите е избягал. Засега не е известно дали нападението има терористични подбуди.

Улица „Будапестер щрасе“ е напълно блокирана. Там е организиран център за роднини на пострадалите. В момента полицията разчиства коледния базар и слага ограждения. Полицейски служител е казал за в. „Берлинер цайтунг“, че е възможно изтичане на газ.

Инцидентът напомня нападението от Ница това лято.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: