Отидете към основна версия

1 731 13

Япония иска нови подводници, затяга и противоракетната отбрана

  • япония-
  • противоракетна отбрана-
  • подводница-
  • отбрана-
  • пари-
  • разходи

Япония отпуска повече пари заради нарастващото напрежение в региона

Снимка: БТА/ AP

Японският кабинет одобри увеличение на разходите за отбрана – за пета поредна година, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Страната ще отпусне повече пари за военните, за да посрещне нарастващите заплахи в региона.

Натискът върху Токио да отпусне повече пари за отбрана се увеличи през последните месеци заради поведението на Китай и Северна Корея и нарастващите опасности.

Въпреки увеличението Япония изостава значително по този показател от китайската армия. Пекин дава 1.9% от брутния вътрешен продукт за отбрана, което се равнява на 214 милиарда долара. Япония отпуска 1%, което е близо 41 милиарда. Американците са убедителни лидери в тази класация със своите 3.3% БВП, тъждествени на 596 милиарда.

Военните разходи на Япония се превърнаха във важен въпрос след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и призивите му към съюзниците сами да се погрижат за своята отбрана.

В страната на изгряващото слънце обаче има пацифистка конституция, наложена след края на Втората световна война, когато японците са атакувани с ядрени бомби. Министър-председателят Шиндзо Абе е склонен да промени конституцията, но за да се случи това е нужна парламентарна подкрепа, както и народна такава.

В момента на въоръжение в японския флот са 17 подводници, а амбицията на Токио е броят им да бъде увеличен до 22 до 2021 година. Япония планира да закупи и нови кораби за бреговата охрана. Обмисля се и затягане на противоракетната отбрана с нови системи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: