Отидете към основна версия

2 572 33

Полша празнува идването на американците

  • полша-
  • нато-
  • американците-
  • войски-
  • граница-
  • контингент-
  • американски войници

С официална церемония полските лидери приветстват първата част от американските войници, които ще пазят източната граница на страната

Снимка АП/БТА

Този уикенд цяла Полша празнува. С всенародно веселие полският народ посреща американските войници, които ще бранят източната граница на страната от евентуална руска агресия.

Полският премиер Беата Шидло и министърът на отбраната Антони Мачиаревич се очаква да присъстват на днешните тържества в град Жаган, съобщава Си Ен Ен.

Днес, двата американски батальона ще бъдат посрещнати официално с пищни тържества в много полски градове. Това е исторически момент за Полша, която за пръв път от около 200 години насам, посреща с такава масова радост навлизането на чуждестранни войници в страната. Тогава полската граница прекосява армията на Наполеон. Този път радостната атмосфера се дължи на американците, които са възприемани като герои от повечето поляци.

Това е и първият път, в който американски войски влизат в страната, за да останат, след падането на комунизма през 1989 г.

В петък Балтийската новинарска агенция публикува интервю със заместник-генералният секретар на НАТО Роуз Готемолър, която заяви, че разполагането на американските войски на границата между Полша и Русия е "пропорционално и измеримо". Тя призна, че руснаците "са дълбоко загрижени и обезпокоени от всичко случващо се в НАТО."

На свой ред от Пентагона заявиха, че ротацията на американски военни части в Европа, има за цел да засили връзките на САЩ със съюзниците им от НАТО и да изпрати ясно послание към Русия. Настоящата американска мисия в бившата комунистическа страна е с кодовото име "Атлантическа решимост" (Atlantic Resolve).

Прехвърлянето на част от американския контингент, намиращ се на територията на Германия, към Източна Европа се обсъжда отдавна. След падането на Желязната завеса, Германия вече не се нуждае от защита и присъствието на тези 36 000 американски войници на практика е ненужно. Освен това поддържането на такава многобройна чуждестранна войска излиза изключително скъпо. Въпреки това, за предислоцирането на част от този многоброен военен контингент, се заговори едва през 2014 г., когато Русия се намеси в Украйна и анексира Крим, припомня "Дойче веле". Тогава полското правителство поиска от НАТО да изпрати два батальона, които да пазят границите от евентуалната руска агресия.

Американското присъствие в Полша вече е факт, но то не е пълно. Към момента в страната е пристигнал само един батальон: около 3500 войници от щата Колорадо, заедно с 87 танка и около 400 джипа "Хъмви". По-голямата част от този контингент ще бъде разположен край град Жаган в Източна Силезия, на около 100 км. от германско-полската граница. След девет месеца, на ротационен принцип, този контингент ще бъде заменен с друг.

Американският конвой от войски и военна техника прекоси границата с Полша още в четвъртък, след като в неделя пристигна в германския град Бремерхафен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания