Отидете към основна версия

982 6

Бан Ки-мун иска американски ракети в Южна Корея

  • бан ки-мун-
  • ракети-
  • южна корея

Бившият генерален секретар на ООН смята, че е уместно в Южна Корея да бъде разположена американска противоракетна система

Бившият генерален секретар на ООН Бан Ки-мун, който се очаква да се кандидатира за президент на Южна Корея, заяви днес, че е уместно в страната да бъде разположена американска система за противоракетна отбрана, предаде Си Ен Ен.

"Тъй като в действителност Корейският полуостров е в състояние, приличащо на почти война, смятам за уместно подобно решение на правителството", заявил Бан, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап.

Китай остро се противопоставя на планираното разполагане по-късно през годината на противоракетния комплекс за унищожаване на балистични ракети със среден обсег, тъй като се опасява, че мощният му радар може да проникне на негова територия, отбелязва агенцията.

Бан заяви, че разполагането на противоракетната система е отбранителна мярка, тъй като напоследък Северна Корея разработва ядрени ракети и увеличава арсенала си от балистични ракети.

Бившият шеф на ООН се завърна в родината си в четвъртък след като вторият му петгодишен мандат изтече през декември. Той още не е обявил дали ще участва в президентската надпревара в Южна Корея.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: