Отидете към основна версия

1 375 7

На лов за руски хакери

  • хакери-
  • русия-
  • сащ-
  • атаки-
  • цру-
  • интерпол-
  • хакер

Испанската полиция задържа руския гражданин Станислав Лисов, заподозрян за атаките

Скандалът около евентуалната хакерска атака срещу сървърите на Демократическата партия в САЩ, за която Вашингтон обвинява Москва, придоби реални имена. Испанските правоохранителни органи задържаха руския програмист Станислав Лисов. От Вашингтон твърдят, че въпросният мъж стои зад хакерските атаки.

Руски дипломати се намират в тясна връзка със задържания Лисов, съобщават от Кремъл. „ФБР и Интерпол ще се постараят, за да докажат участието му кибератаките“, твърдят руски експерти в областта на информационната безопасност.

Испанските власти официално са информирали руското посолство за задържането на Лисов в Барселона. Дипломати вече са в контакт с местните власти и работят в защита на интересите на своя сънародник, съобщават от Москва.

Според руски медии представители на Външно министерство вече са подали официално запитване до испанските правоохранителни органи за причината за задържането на Лисов. Съпругата на арестувания твърди, че към мъжа й все още няма повдигнати обвинения. В момента той се намира в затвора Брианс в испанската провинция Каталуния.

Според официалната информация Лисов е задържан по заповед на Интерпол, в чиято централа има подобно запитване от САЩ. Подобна практика се използва от всички страни, които работят с Интерпол. Това означава, че задържането е напълно законно и не дава основания на Русия да подаде протестна нота, а само официално запитване.

Арестът е следствие на разрастващия се скандал между Вашингтон и Москва. През октомври 2016 г. американските разузнавателни служби заявиха, че зад прословутите кибератаки по време на президентските избори стоят руски хакери, които са действали по разпореждане на Кремъл. До момента няма представени официални доказателства за руско участие, а Москва постоянно отрича.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: