Отидете към основна версия

7 386 14

Върховният морски боец на Франция

  • франция-
  • самолетоносач-
  • шарл де гол

"Шарл де Гол" е флагманът на френската флота, който може би струваше твърде скъпо

Снимки: Wikipedia/Shutterstock

От всички страни, които разполагат със самолетоносачи, само две са конструирали кораби, захранвани от ядрена енергия. Едната е САЩ, а другата е Франция, пише The National Interest.

Първия такъв самолетоносач Франция започна да строи през 1987 ., като се очакваше да влезе в употреба през 1994 г. През 1989 г. беше обявено закъснение от 2 години.

Все пак самолетоносачът „Шарл Де Гол“ има дължина от 261.5 метра и ширина от 64.5 метра. Разполага с 13 парни стартови катапулти. Пистата за кацане позволява действията на 14 самолета.

Стандартно той превозва екипаж от 1350 души. Задвижва се от ядрени двигатели К15. Такива се ползват и за френските ядрени подводници. Развива максимална скорост от 27 възела.

Корабът е зареден с 32 ракети Aster 15 и разполага с 26 мм. оръдия F2.

Строителството на самолетоносача беше трудно, като след края на Студената война френските разходи за отбрана бяха намалени с 15%. Той отчита няколко закъснения и започва да действа през 1999 г. Това са 12 години след започването на конструкцията. Приспособяването му за самолети E-2C Hawkeye костваше допълнителни $ 1 млн., а кормилата показваха силни вибрации. През 2000 г. едно от неговите витла се разпадна при пътуване до Норфолк. Оборудването с нови витла намалява скоростта на кораба до 23 възела.

Самолетоносачът е участвал в акции срещу Ал Кайда и Ислямска държава. Въпреки, че дълго време го планираше, Франция така и не се сдоби с втори самолетоносач. На този етап изглежда, че страната не може да си позволи финансирането на подобен проект. Явно „Шарл де Гол“ ще си остане големият фактор във френския флот. Бъдещето ще покаже как ще продължи да се развива.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Льо Пен: ЕС е мъртъв

    „ЕС е мъртъв, но не го знае.“ Това заяви лидерът на френските националисти Марин Льо Пен пред „Билд ам Зонтаг“. „ЕС н ...
    22.01.2017
    3 858
    30
Новини по държави: