Отидете към основна версия

907 0

Моше Кацав отива зад решетките

  • моше кацав-
  • израел-
  • присъда

Потвърдиха присъдата му за изнасилване и сексуално посегателство

Върховният съд на Израел потвърди днес присъдата на бившия президент на страната Моше Кацав, съобщават израелските медии. На първа инстанция през март той бе признат виновен за изнасилване и сексуално посегателство срещу две свои подчинени по времето, когато беше министър на туризма през 90-те години на миналия век.

„Без никакво съмнение е имало изнасилване, защото половият акт не е бил по взаимно съгласие, макар да има известен романтичен оттенък“, заявяват тримата съдии от върховната съдебна инстанция в своето решение. Свидетелските показания доказват нееднократното престъпно поведение на Кацав, което с течение на времето е ставало все по-силно подчертано, посочват съдиите Една Арбел, Салим Джубран и Мириам Наор.

Според медиите 65-годишният бивш президент неминуемо ще лежи зад решетките. Присъдата на първоинстанционния съд беше 7 години затвор, 2 години пробация и обезщетение от 100 000 шекела (20 000 евро) и 25 000 шекела (5000 евро) съответно за двете тъжителки.

По време на дългия процес Кацав упорито отричаше да е имал сексуални отношения с тъжителките и заяви, че е жертва на заговор на медиите срещу него. Той се отказа от сделка с прокуратурата през 2008 г. Трябваше да се признае за виновен в сексуално домогване в замяна на сваляне на по-тежките обвинения, но Кацав обяви, че е готов да се изправи пред съда, за да изчисти репутацията си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини