Отидете към основна версия

1 444 0

Чили продължава да гори (СНИМКИ)

  • чили-
  • горски пожари-
  • пожари-
  • изпепелиха-
  • огнеборци

В битката с огъня се включиха над 20 000 души, 600 от които от чужди държави

Снимки АП и Синхуа / БТА

Втора седмица Чили продължава да гори. В битката с бушуващите горски пожари се включиха повече от 20 000 души, сред които военни и пожарникари от други страни, пише АП.

Усилията на огнеборците са подкрепени и от два супертанкера, изпратени от САЩ и Русия. Руският Илюшин Ил-76 и американският Боинг 747-400 във вторник изсипаха тонове вода над засегнатите площи. В битката с огъня участват и два бразилски самолета С-130 "Херкулес", както и 42 въздухоплавателни средства на чилийската армия.

Силните ветрове обаче, възпрепятстват усилията на огнеборците и разпалват пожарите, които с изключителна бързина, унищожават всичко по пътя си.

По данни на чилийските власти, на територията на страната — от планинските райони до тихоокеанското крайбрежие, около 118 пожара остават активни, а други 53 са били потушени.

Националната агенция по горите съобщи, че от 15 януари до сега стихията е унищожила близо 366 000 хектара гори.

Над 800 семейства бяха принудени да избягат от домовете си в крайбрежния град Дичато.

Президентът на страната Мишел Бачелет обяви извънредно положение и поиска помощ отвън, след като най-страшните горски пожари, пред които страната се е изправяла от десетилетия насам, изпепелиха цели гори и градове.

Външният министър Хералд Муноз заяви, че правителствата на Австрия, Канада, Германия, Италия, Израел, Япония и Швеция, са обещали помощ.

"Това показва, че целият свят се обединява, за да помогне на Чили", каза той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини