Отидете към основна версия

1 360 5

Прокуратурата погна спорния указ за промени в румънския наказателен кодекс

  • румъния-
  • наказателен кодекс-
  • указ-
  • промени-
  • разследване-
  • ндбк

Според Националната дирекция за борба с корупцията внесените промени ще подкопаят усилията ѝ

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) на Румъния е започнала разследване, свързано със извънредния правителствен указ, с който бяха внесени важни промени в Наказателния кодекс. Това заяви днес главният прокурор Августин Лазар, цитиран от изданието "Румъния инсайдър".

НДБК не е обявила официално, че е такова разследване е в ход, но Министерството на правосъдието издаде комюнике, в което потвърди информацията.

От правосъдното министерство заявиха, че са получили официално искане от НДБК, днес да ѝ бъдат предадени всички оригинални документи, свързани с изготвянето и издаването на извънредната заповед, с която се правят промените Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Прокурорите са поискали още служителите на министерството да им предадат и цялата писмена и електронна кореспонденция, свързана с указа, както и имената на всички участвали в изготвянето и одобряването му.

Министерството на правосъдието обяви, че поема пълната отговорност за законодателна промяна, която е била направена законно.

"Ние смятаме, че разследването представлява сериозна намеса в дейността на изпълнителната власт и безпрецедентно променя баланса между конституционните сили", се казва в комюникето на министерството на правосъдието.

Министърът на правосъдието Флорин Йордаче пое пълната отговорност за издаването на извънредния указ, който внася промени в Наказателния кодекс, с които се декриминализират някои важни корупционни престъпления, като например злоупотребата със служебно положение и конфликтът на интереси.

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) е един от основните критици на тези промени, защото те ще попречат на борбата срещу корупцията.

Указът ще повлияе на повечето разследвания на НДБК, която в момента водя няколко разследвания за злоупотреба със служебно положение, като някои от тях вече са внесени в съда.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Румъния продължава да протестира

    И тази нощ десетки хиляди румънци излязоха по улиците на големите градове в страната, за поредния си протест срещу спорния указ, който декриминализира ...
    03.02.2017
    1 224
    3
  • Нима Европа не вижда какво става в Румъния?

    Събранието се състоя в необичайно късен вечерен час, за него дори не бяха уведомени останалите членове на кабинета. После на бърза ръка бяха прокарани ...
    03.02.2017
    2 287
    6
  • Румънски министър подаде оставка

    Румънският министър на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану тази сутрин обяви, че подава оставка, защото не споделя решението на коал ...
    02.02.2017
    1 566
    4
  • Румъния се надигна! Най-големият протест от 25 години (ВИДЕО)

    Хиляди румънци излязоха по улиците на страната в протест, който местните медии описват като най-големия от четвърт век насам. На 100 000 души протести ...
    02.02.2017
    4 316
    24
  • Протести в цяла Румъния

    Десетки хиляди души излязоха на протести по улиците на румънската столица Букурещ, съобщи Евронюз. Те протестират срещу планираното помилване на за ...
    01.02.2017
    2 199
    13
  • ЕС предупреди Румъния

    Европейската комисия отправи предупреждение към Румъния да не се отмята от борбата с корупцията, съобщи Евронюз. Това стана след скандалите около р ...
    01.02.2017
    4 398
    11
Новини по държави: