Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 14:30 1 352 5

Прокуратурата погна спорния указ за промени в румънския наказателен кодекс

  • румъния-
  • наказателен кодекс-
  • указ-
  • промени-
  • разследване-
  • ндбк

Според Националната дирекция за борба с корупцията внесените промени ще подкопаят усилията ѝ

Прокуратурата погна спорния указ за промени в румънския наказателен кодекс - 1

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) на Румъния е започнала разследване, свързано със извънредния правителствен указ, с който бяха внесени важни промени в Наказателния кодекс. Това заяви днес главният прокурор Августин Лазар, цитиран от изданието "Румъния инсайдър".

НДБК не е обявила официално, че е такова разследване е в ход, но Министерството на правосъдието издаде комюнике, в което потвърди информацията.

От правосъдното министерство заявиха, че са получили официално искане от НДБК, днес да ѝ бъдат предадени всички оригинални документи, свързани с изготвянето и издаването на извънредната заповед, с която се правят промените Наказателния кодекс и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Прокурорите са поискали още служителите на министерството да им предадат и цялата писмена и електронна кореспонденция, свързана с указа, както и имената на всички участвали в изготвянето и одобряването му.

Министерството на правосъдието обяви, че поема пълната отговорност за законодателна промяна, която е била направена законно.

"Ние смятаме, че разследването представлява сериозна намеса в дейността на изпълнителната власт и безпрецедентно променя баланса между конституционните сили", се казва в комюникето на министерството на правосъдието.

Министърът на правосъдието Флорин Йордаче пое пълната отговорност за издаването на извънредния указ, който внася промени в Наказателния кодекс, с които се декриминализират някои важни корупционни престъпления, като например злоупотребата със служебно положение и конфликтът на интереси.

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) е един от основните критици на тези промени, защото те ще попречат на борбата срещу корупцията.

Указът ще повлияе на повечето разследвания на НДБК, която в момента водя няколко разследвания за злоупотреба със служебно положение, като някои от тях вече са внесени в съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГОСТ

    6 0 Отговор
    Това е работа.Така се извоюва свобода и така се постига благоденствие за народа!
    Този народ заслужава да постигне целите си и разбира се... уважение!

    Коментиран от #2

  • 2 бай Ганьо

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГОСТ":

    АБСОЛЮТНО! Жалко, че при нас не става така, мнооооого сме далече от тях.
  • 3 Antianarhist

    0 1 Отговор
    Борбата с корупцията се води с комунистически методи - всеки който не е анархист и либерал е обвинен в корупция. А всички анархисти и либерали са най големите корумпета - начело със сосорсоидите!
  • 4 Диди

    2 0 Отговор
    Няма как.Само в Букурещ са излезли 100.000 да демонстрират недоволството си.Браво на румънците,така трябва да бъде,иначе няма оправа,няма развитие за държавата,държавата,това е народът.
  • 5 Диди

    1 0 Отговор
    ЕС притисна румънското правителство за тези промени,иначе няма финансова помощ за страната.В момента се съдят политици за корупция в Румъния и затова искаха да пломеят законът.Да ги осъдят и всички да влязът в затвора.
Новини по държави: