Отидете към основна версия

8 237 14

Турция предупреди Гърция, че "няма връщане назад"

  • гърция-
  • турция-
  • острови-
  • кардак-
  • имия-
  • мевлют чавушоглу-
  • провокации-
  • напрежение

Гръцкото правителство отговори, че не желае конфронтация , но няма да се поддаде на натиск

Напрегнатите отношения между Турция и Гърция, които през последните дни станаха още по-обтегнати, въвлякоха министри на двете държави в словесна война за спорните острови Имия/Кардак в Егейско море, над които и Анкара и Атина имат претенции, пише в. "Хюриет".

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отправи предупреждение към Гърция да не продължава с провокациите и да действа разумно.

В сряда Гърция съобщи за масови нахлувания на турски военни самолети над централната и южната част на Егейско море, които министър на отбраната Пано Каменос определи като "безразсъдни действия".

В днешното си интервю за "Хюриет" Чавушоглу отговори на коментарите, казвайки, че Каменос трябва "да се осъзнае".

"Гърция е тази, която прави провокативни неща за дълго време. Ние се държим разумно, така че да няма напрежение в отношенията ни със съседите. Ние знаем как да отговорим подобаващо, защото подходът на министъра не е нов ... ако ситуацията ескалира, не дай си боже, ако стане нежелан инцидент, няма да има връщане назад", заяви Чавушоглу.

Изявлението дойде един ден, след като гръцкият министър прелетя над остров Имия и пусна венец в памет на смъртта на трима гръцки войници, чийто хеликоптер се разби на острова на 31 януари 1996 г. в разгара на конфронтация между Анкара и Атина относно суверенитета на Имия.

Островите, известни като Имия (на гръцки) и Кардак (на турски), са две малки необитаеми скали в Егейско море, заради които двете страни бяха на ръба на война през 1996 г. Тогава всичко приключи със струпването на войски в двата края на необитаемите острови.

След публикуването на интервюто, топката отново бе в полето на Гъция. Външният министър Никос Кодзиас заяви, че Атина не иска напрежение, но „няма да се поддаде на натиск от никого“, съобщи гръцкото издание "Катимерини".

„Ние сме страна, която вярва в добрите съседски отношения. Не искаме да се караме с никого, но няма да се поддадем на натиск от вън“, заяви Кодзиас.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: