Отидете към основна версия

4 515 14

Сръбските МиГ-29 влизат в строя през 2017 г.

  • сърбия-
  • миг 29-
  • русия

Самолетите ще пристигнат на белградското военно летище "Батайница" най-късно през април

Снимка: Wikipedia

Шестте изтребителя МиГ-29, подарени на Сърбия от Русия, ще пристигнат в страната през март или април и след ремонт бъдат готови за употреба до края на 2017 г., съобщи ТАСС.

Самолетите ще пристигнат на белградското военно летище "Батайница" най-късно през април, където ще бъдат ремонтирани и модернизирани под ръководството на руски спецалисти. Модернизирането на шестте самолета, както и на наличните четири сръбски изтребителя /три МиГ-29 и един МиГ-29УБ - бел. ТАСС/ ще струва 185 милиона евро.

До края на тази година или най-късно в началото на следващата процесът ще приключи и самолетите ще бъдат предадени на 101-ва авиационна ескадрила и на 204-та авиобригада, съобщи сръбското министерство на отбраната.

Самолетите ще бъдат оборудвани с най-ново въоръжение, радари, оптично-електронни системи, които значително ще увеличат възможностите на сръбската авиация. Министерството съобщи, че в редиците на сръбските ВВС има достатъчно пилоти, които имат необходимите умения да управляват новите машини.

Още осем самолета МиГ-29 и две ракетни системи за противовъздушна отбрана тип Бук ще получи Сърбия от Беларус догодина при условие, че Белград плати ремонта и модернизирането им.

По-рано Белград подписа договор за доставката и на девет бойни вертолета Н145М с компанията "Ербъс хеликоптърс".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: