Отидете към основна версия

32 691 55

Забележителни и малко известни факти за Втората световна война

  • втора световна война-
  • война-
  • факти-
  • забележителни-
  • нацисти-
  • войници-
  • свастика-
  • уилям хитлер-
  • хитлер
Снимка: Shutterstock

Втората световна война е най-кървавият конфликт в човешката история. В продължение на шест години светът воюва, а милиони са убити и ранени. Има забележителни и странни факти от конфликта, които не са известни на широката публика.

Факти.бг представя няколко интересни факта от Втората световна война:

Най-младият военнослужещ в американските въоръжени сили е едва на 12 години. Роден през 1930 година в Тексас, Калвин Греъм отива на бойното поле през 1942 година. Как обаче американските военноморски сили са допуснали толкова младо момче да се сражава срещу силите на оста? Отговорът е прост – Греъм лъже за възрастта си.

През месец септември същата година е изпратен на борда на бойния кораб USS „Южна Дакота“. Взима участие в битката за островите Санта Крус. В средата на месец ноември е ранен от шрапнел. След това американски сили разбират на колко години е всъщност. Греъм е освободен от армията без награди и почести. През 1978 година с акт на Конгреса все пак получава военни почести, пише „Бизнес инсайдър“.

Любопитен факт е, че първата бомба, пусната от съюзническите сили в Берлин, убива единствения слон в местния зоопарк.

Уилям Патрик Хитлер – племенник на Адолф Хитлер – служи във военноморските сили на Съединените американски щати по време на Втората световна война. Роден през 1911 година в Ланкашър, Англия, племенникът на фюрера заживява в Германия, но по-късно емигрира на американска земя.

Интересно е, че Уилям Хитлер на няколко пъти преди избухването на войната заплашва фюрера – тогава канцлер на Германия – че ще разкрие пред медиите срамни истории за живота му, ако не получи по-добра работа. През 30-те години на миналия век Уилям работи в автомобилен завод на „Опел“, но изнудва Адолф Хитлер да му намери по-добре платена работа.

През 1938 година нацисткият лидер иска от племенника си да се откаже от британското гражданство, в замяна на високопоставена длъжност. Уилям Хитлер смята, че това е капан, и бяга от страната. След това родственикът на фюрера отново заплашва Хитлер, че ще разкаже пред вестниците как всъщност дядото на Адолф Хитлер по бащина линия е от еврейски произход.

Друг любопитен факт от Втората световна война е, че само 20% от мъжете, родени в Съветския съюз през 1923 година, оцеляват през войната.

Любопитните са и цифрите по отношение на германските сили. Четирима от пет убити нацистки военнослужещи са загинали на източния фронт.

При американците също има интересна закономерност. Въздушните сили на страната са дали повече жертви по време на конфликта, отколкото военноморските сили.

Забележителен факт от войната е и символът, който са носели служещите в 45-а пехотна дивизия на американските въоръжени сили – свастика! Точно така, няма грешка, войниците са имали свастика на рамената си. След възхода на нацистките обаче този символ се асоциира с тях и по-късно (логично) е премахнат от US силите. Интересно е и това, че личният влак на Адолф Хитлер се е казвал „Америка“.

В битката за Сталинград са загинали повече руснаци (военни и цивилни), отколкото британски и американски военни за цялата война, пише War History Online.

Малко известен факт е, че повече китайци са били убити от японците през Втората световна война, отколкото евреи по време на войната.

Fact Retriever пише, че близо 600 000 евреи са служили в американските въоръжени сили по време на войната. Повече от 35 000 са били убити, ранени, заловени или изчезнали. Въпреки това само двама еврейски военнослужещи са наградени с Медал на честта.

През октомври 1944 година японските военновъздушни сили прибягват по шокираща тактика, за да компенсират технологичното превъзходство на американците. Пилоти камикадзета се врязват в американските кораби. Равносметката – 2800 камикадзета умират, 34 американски кораба са потопени, а 368 повредени, 4900 американски моряци са убити, 4800 – ранени.

Германските подводници през Втората световна война потапят 2000 съюзнически кораби. Потопените подводници на Германия са 781.

Нацистите убиват милиони поляци през Втората световна война. Тя започва и с нападението над Полша. Любопитно е , че въпреки убийствата, нацистите смятат, че някои полски бебета и деца приличат на германците. Те отвличат близо 50 000 от тях, за да могат германски семейства да ги осиновят „по арийски“.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини