Отидете към основна версия

12 Март, 2017 08:29, обновена 12 Март, 2017 08:29 2 779 33

Напрежението между Холандия и Турция расте с пълна сила (Видео)

  • напрежение-
  • турция-
  • холандия-
  • ротердам-
  • протести

Демонстрации в Ротердам, тежка нощ за полицията в града

Снимка: БТА/АР

Напрежението между Холандия и Турция расте. Часове след като холандското правителство анулира разрешението за кацане в страната на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в град Ротердам започнаха протести в подкрепа на турския държавен глава Реджеп Ердоган, предават световните агенции.

Разгневени от решенията на холандските власти, стотици граждани се стекоха пред пред турското консулство в Ротердам и започнаха демонстрации. Някои от протестиращите замеряха служителите на реда с бутилки.

Турският социален министър Фатма Кая се опита да се срещне с тълпата, но автомобилът ѝ бе възпрепятстван от местната полиция и не успя да стигне до консулството, а след това бе ескортиран до границата с Германия.

"Демокрацията, правата на човека и свободата на словото - всичко това е било забравено снощи в Ротердам", написа Кая в официалния си профил в Twitter.

Разразилият се скандал накара министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу да разговаря с председателя на Европейската комисия - Франс Тимерманс. Чавушоглу е заявил, че в Анкара ще вземат всички нужни мерки срещу Холандия, въпреки че не са желали напрежението да ескалира по този начин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: