Отидете към основна версия

2 630 7

Турция отвърна - блокира холандското посолство

  • турция-
  • холандия-
  • блокира-
  • дипломати-
  • посолство

Дипломатическият спор между Холандия и Турция се разраства

Снимка: БТА/АР

Турската полиция блокираха входовете и изходите на холандското посолство в Анкара, както и тези на консулството в Истанбул, предават властите в страната, цитирани от световните агенции.

"От съображения за сигурност всички подходи към посолството на Холандия в Анкара и консулството в Истанбул, са затворени", пише в изявлението на турските униформени.

Тези действия са резултат от избухналия по-рано дипломатически спор между Турция и Холандия.

Факти.бг припомня, че вчера (11 март) холандското правителство анулира разрешението за кацане в страната на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Това предизвика върли протести на турски граждани в Ротердам, подкрепящи президента Реджеп Ердоган и неговото правителство.

Социалният министър на Турция Фатма Кая се опита да се срещне с демонстрантите, но автомобилът ѝ бе възпрепятстван от местната полиция и тя не успя да стигне до консулството, а след това бе ескортирана до границата с Германия.

Холандия е една от държавите в западна Европа с големи турски общности, които не желаят горещите спорове в турското общество, предизвикани от кампанията на президента Ердоган, да се пренасят на тяхна територия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: