Отидете към основна версия

3 761 14

Нерви и ракети между Сирия и Израел

  • израел-
  • израел-
  • война-
  • самолет

Режимът в Дамаск съобщи, че е свалил израелски самолет, еврейската държава отрича

Снимка: Shutterstock

Поредна размяна на реплики по оста Дамаск - Йерусалим. Сирийската армия съобщи, че е свалила един от израелските самолети, атакували тази нощ обекти в страната. Еврейската държава категорично отрича, предаде ТАСС.

"Нашата противовъздушна отбрана свали един самолет, улучи друг и принуди останалите да избягат", заяви сирийската армия в комюниике, разпространено от официалната агенция Сана.

По-рано през деня израелската армия съобщи, че нейни самолети са атакували редица обекти в Сирия. Още тогава беше уточнено, че нито една от изстреляните по тях сирийски ракети не е улучила целта си и "сигурността на цивилните израелци и авиацията не е била застрашена дори за момент", пише The Jerusalem Post.

Това е най-сериозният инцидент между двете държави, които формално все още са във война, от началото на конфликта, избухнал в Сирия през 2011 г.

Сирийската армия посочва в комюникето, че израелските самолети са влезли във въздушното пространство на Сирия през Ливан и са поразили "военна цел край Палмира".

АП припомни по-рано, че през последните пет години неведнъж е съобщавано за нанасяни от Израел удари по цели в Сирия, включително по конвои с оръжия, предназначени за шиитското движение Хизбула в Ливан. Израел никога не е потвърждавал официално подобна информация.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини