Отидете към основна версия

2 662 4

Гордостта на японския флот (ВИДЕО)

  • япония-
  • хеликоптероносач-
  • кага-
  • идзумо-
  • самолетоносач

Военноморските сили на Страната на изгряващото слънце увеличиха мощта си с втори хеликоптероносач

Япония въведе на въоръжение втори голям хеликоптероносач. Корабът ще повиши възможностите на нейната армия за разполагане на сили отвъд японските брегове в момент, когато Токио се противопоставя на нарастващото влияние на Китай в Азия.

Церемонията по въвеждане на въоръжение на хеликоптероносача "Кага" се състоя във военноморската корабостроителница в град Йокохама.

"Кага" и другият голям негов събрат "Идзумо" могат да носят до девет хеликоптера. Двата най-големи военни кораба на Япония след Втората световна война са символ на стремежа на министър-председателя Шиндзо Абе да придаде по-значима международна роля на армията на страната. Те са проектирани като разрушители на хеликоптери, за да бъде спазен пацифисткият характер на японска конституция, която забранява притежаване на нападателни оръжия.

Според запознати източници Япония планира да изпрати "Идзумо" през май на тримесечна обиколка в Южнокитайско море.

Пекин проявява претенции към почти всички спорни води в района, който има важно значение за морската търговия. Тайван, Малайзия, Виетнам, Филипините и Бруней също претендират за територии в Южнокитайско море, където има богати рибни, петролни и газови ресурси.

Токио няма претенции там, но има териториален спор с Пекин за острови в Източнокитайско море.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: