Отидете към основна версия

5 520 16

Германия се ядоса! Спира износа на оръжия към Турция

  • германия-
  • турция-
  • оръжия-
  • износ-
  • нато-
  • напрежение-
  • ядоса

Германските власти отказват все по-често оръжейни сделки с турците

Снимка: Shutterstock

Германските власти все по-често отказват износа на оръжие към Турция, партньор в НАТО и страната с огромна диаспора на немска земя. Само за последните няколко месеца Германия е отклонила 11 заявки на Турция за покупка на оръжие, предаде ДПА.

Още от началото на 2016 година немските власти са изразили съмнения за предназначението на оръжията и мунициите. „Дейли Сабах“ пише, че блокирането на оръжейните доставки става на фона на ескалиралото напрежение през последните седмици заради забраната на Берлин турски политици да агитират за референдума.

Икономическото министерство обяви, че спирането на износа на оръжия и муниции към Турция е заради притеснения относно спазването на човешките права „в контекста на вътрешната репресия в кюрдския конфликт“. Анкара и Кюрдската работническа партия възобновиха дълго тлеещия въоръжен конфликт. На няколко пъти през последните месеци Турция обвини Германия, че подкрепя терористи, визирайки членове на ПКК.

Германският депутат от левицата Ян ван Акен заяви, че следващата стъпка трябва да е Турция да не получава абсолютно никакви оръжия от Германия, предаде вестник „Зюддойче цайтунг“. Германия осигурява на Турция различен вид оръжия, включително автомати „Хеклер и Кох“ МП5 и танкове „Леопард“.

Двете страни са съюзници в НАТО, но заради повишеното дипломатическо напрежение са възможни и последващи рестрикции.

В отговор на австрийските изявления „забравете за ЕС“, турските власти блокираха няколко планирани проекта за 2017 година по отношение на сигурността. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Анкара и Виена да изчистят търканията, за да не се нанесат вреди на трети страни.

Факти.бг припомня, че в месеците след опита за военен преврат в южната ни съседка Германия нееднократно изрази опасения от погазването на човешките права и преследването на другомислещи. Турция, от своя страна, обвинява западните страни в подкрепата на терористични организации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: