Отидете към основна версия

2 753 3

Дутерте нареди щурм на спорни острови (СНИМКИ)

  • родриго дутерте-
  • филипини-
  • южнокитайско море-
  • архипелаг спратли-
  • спратли

Филипините готвят окупация на острови в Южнокитайско море

Снимки: БТА/АР

Скандалният президент на Филипините Родриго Дутерте съобщи, че е разпоредил на армията да разположи свои части по рифове и необитаеми островчета в Южнокитайско море, към които Манила има териториални претенции, съобщи "Ройтерс". Според агенцията действията на държавния глава ще разгневят допълнително Пекин.

Дутерте обясни пред журналисти, че е наредил на армията да се разположи и изгради инфраструктура на островчета от архипелага Спратли. "Наредих на въоръжените сили да ги окупират всичките", заяви държавният глава пред журналисти при посещение във военна база на остров Палаван, в западната част на Филипините.

"Изградете там инфраструктура и издигнете филипинския флаг", каза Дутерте. Той уточни, че Манила има претенции върху девет от десетте острова и рифа в архипелага Спратли.

Китай смята за своя територия почти цялото Южнокитайско море, включително районите в близост до съседите му, но Манила и други страни в Югоизточна Азия също имат териториални претенции.

От години Пекин води доста агресивна политика за колонизация на островчета и рифове, като извършва внушителни насипни работи, за да ги превърне в изкуствени острови. Китайските власти твърдят, че намеренията им са мирни, но противниците им ги обвиняват, че се опитват да водят политика на свършения факт и че дейностите на Китай застрашават свободното корабоплаване в стратегическа за международната търговия зона.

Очаква се териториалните спорове в Южнокитайско море да е една от темите на първата среща между китайския президент Си Цзинпин и американския му колега Доналд Тръмп. Двамата ще разговарят по-късно през деня в Мар а Лаго, щата Флорида.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини