Отидете към основна версия

3 999 30

Русия vs. САЩ: войната продължава в ООН (СНИМКИ)

  • идлиб-
  • сирия-
  • сащ-
  • русия

Вашингтон проучва дали Москва е участвала в химическата атака в Идлиб

Снимки: БТА/АР

Представителят на Русия в ООН Владимир Сафронков обвини САЩ, че чрез техните действия способстват за укрепването на тероризма, предаде "Ройтерс". "Агресията на САЩ по отношение на Сирия единствено способства за укрепването на тероризма“, заяви Сафронков по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

По-рано днес Русия поиска спешно свикване на Съвета за сигурност, след като определи американския ракетен обстрел на сирийска авиобаза като „агресия срещу суверенна държава“.

Москва, основният поддръжник на сирийския режим, обвини Вашингтон в погазване на международното право с въздушните удари в Сирия.

"САЩ атакуваха суверенната територия на Сирия. Ние смятаме това за недопустимо нарушение на международното право и акт на агресия", заяви представителят на Москва в ООН. По думите на руския дипломат ударът на САЩ по Сирия е "опит да се отвлече вниманието от многочислените жертви на едностранните действия на Вашингтон и партньорите му в Ирак".

В отговор посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон е готов да продължи операцията в Сирия и предупреди, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато се използва химическо оръжие. Тя отбеляза, че американските военни са унищожили летището, от което е била извършена химическата атака в Идлиб.

Хейли заяви също, че Русия и Иран носят отговорност за действията на сирийския президент. "Светът очаква от Русия да преразгледа съюза си с Башар Асад. И разчитаме, че Москва и Иран ще накарат своя съюзник да прекрати войната срещу народа си".

Френският представител Франсоа Делатр определи като напълно законни американските въздушни удари в отговор на смъртоносната химическа атака. Той подчерта, че тези удари са от съществено значение за възпиране на режима на Асад, чиято очевидна цел е да изтреби всички онези, които са против него.

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че Лондон подкрепя ударите на САЩ, които са "абсолютно пропорционален отговор" на химическата атака и предупреждение към сирийския президент.

Преди началото на заседанието, свикано по искане на Боливия, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към сдържаност и подчерта, че няма друг път за решаване на конфликта освен политическия.

В същото време стана ясно, че САЩ проучват дали Русия е участвала в химическата атака, извършена от сирийския режим по-рано тази седмица, заявиха висши американски военни, предадоха световните агенции.

Висш представител на Вашингтон заяви, че дрон, принадлежал или на Русия, или на Сирия, е бил забелязан да кръжи над мястото на нападението с химическо оръжие във вторник. Дронът се е оттеглил по-късно през деня, след като местни жители отишли в близката болница за лечение. Малко по-късно болницата била бомбардирана.

Според американските военни ударът срещу болницата може да е бил опит за прикриване на уликите от химическото нападение.

Източниците не са били упълномощени да правят публично изявление и затова са поискали да останат анонимни, посочват агенциите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини